Кирил Петков уволнява шефовете на ВМЗ и го вади от ДКК

OFFNews 19 август 2021 в 12:33 17802 2

Снимка Радио Пловдив

До края на деня министърът на икономиката Кирил Петков ще поиска оставките на 4-ма от 5-та членове на борда на директорите на ВМЗ – Сопот, както и на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания, от която е част ВМЗ.

Това съобщи министър Петков след среща със синдикатите в оръжейницата. Той дойде в Сопот, за да успокои социалното напрежение сред синдикалните членове, които заявиха, че във вторник, 24 август, ще излязат на протест в София. Те настояват за оставката на борда на директорите, а ВМЗ да бъде изваден от ДКК.

„Дали ще протестираме следващата седмица, ще решим до утре“, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ в заводите Димитър Атанасов, цитиран от БНР.

Министърът на икономиката обясни, че откакто е назначен новият борд на директорите през април, ВМЗ не изпълнява свои договори, не разплаща сключени контракти, а реално загубите за няколко месеца са около 6 милиона лева.

„Ако бордът не си подаде доброволно оставките, мога да ги уволня. Нямам забележки към работата на изпълнителния директор Иван Гецов“, посочи още министър Кирил Петков.

При посещението си във ВМЗ министър Петков отново заяви, че се е отказал от канадско гражданство, преди да поеме поста в служебното правителство.

"Първо, искам да благодаря на президента вчера, защото той го каза най-добре. Наистина България ми е в сърцето. Истината е, че аз съм се отказал, преди да съм станал министър. Оттук нататък аз уважавам Конституционния съд, ако те имат някаква друга препоръка, ще се съобразя с нея, но дотогава, моята задача е да си вършим работата. Днес сме във ВМЗ. Следобед събираме бизнеса да говорим за Covid-мерките. Имаме работа да вършим", каза още харвардският възпитаник.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

19.08 2021 в 12:48

Подготвят го за приватизация,мръсниците...е, сега като дойде Мутрягата на власт ще се стабилизира държавата....и правителство,и пари за всички...и всичко за всички,а най-много за него и шайката му....да живее Мутрягата,давайте да го избираме по-бързо за да се оправят работите,а ѝ Чалгаря ще получи нов стимул за работа и шоу,ще громи Гербавите и ще чегърта...и те така....