Десетки милиони скрити от НАП: нощна проверка на гранични пунктове откри много нарушения

OFFNews 05 юни 2021 в 17:11 20711 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Румен Спецов

Множество нарушения на данъчното законодателство са открили данъчните при едновременна проверка в няколко гранични пункта в страната, съобщава Националната агенция за приходите. Операцията е била проведена тази нощ.

По този повод приходната агенция разпространи следното прессъобщение:

"Сериозни данъчни нарушения в отчитането на приходите са открили инспектори на НАП на местата за дезинфекция по граничните контролно-пропускателни пунктове при проверки през изминалата нощ. На три от ГКПП са установени фискални устройства от неодобрен тип, на някои от местата половината от фискалните устройства изобщо не са подавали данни към сървърите на приходната агенция. На един от пунктовете два от четирите касови апарата не са имали дистанционна връзка с НАП, а приблизително половината от наличната в касата парична сума не е била надлежно отчетена на фискалните устройства".

На брифинг на ГКПП "Капитан Андреево" днес директорът на НАП Румен Спецов заяви:

"Акцията е следствие на акция, която бяхме провели със служители на ДАНС преди почти два дни, най-вече на този пункт. Откриха се несъответствия и направихме повторна проверка. Оказа се, че на пунктовете за леки и тежкотоварни автомобили има касови апарати, които отчитат касови бележки, но не са свързани със системата на НАП, т.е. сумата от бележката не стига до отчетите на НАП."

Става въпрос за половината касови апарати на "Капитан Андреево". Фирмата, които ги стопанисва, обслужва и други пунктове. Нарушения са открити още на "Малко Търново" и "Лесово".

Контролните действия продължават, за да установи причината за това несъответствие.

Спецов нарече нарушението "голямо" и го онагледи: "става въпрос за десетки милиони левове, които не са отчетени към НАП. Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобила, още толкова леки автомобили плюс автобуси, половината от тези приходи не отиват към НАП".

Точно каква е сумата ще стане ясно след края на проверката.

От парите, които се взимат от леките автомобили, 80% отиват към държавата, 20% са за фирмата.

"Фирмата изразява съжаление за допуснатата грешка и е готова да окаже пълно съдействие до приключване на проверката. Акцията е регулярна, не е по сигнал. Ще има големи санкции. Най-вероятно става въпрос за стари модели касови апарати, които не отговарят на изискванията", коментира Румен Спецов.

Той подчерта, че фирмата декларира големи касови наличности - десетки милиони.

"Предстои проверка към фирмата по всички линии. Не извършваме запечатване на обекта. Фирмата ще постави нови касови апарати и компютърна система, които отговарят на изискванията. Невъзможно е да спрем работата на фирмата", каза Спецов.

Той отклони въпросите за фирмата, която е продал преди ревизия, с думите, че тече проверка и след края ѝ всичко ще стане ясно. Намекна, че обвиненията, че е ощетил държавата са лъжливи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!