Депутатите ще заседават извънредно за първо четене на Бюджет 2015

Нели Чолашка 05 декември 2014 в 09:26 2592 0

Следващата седмица в понеделник и вторник - 8 и 9 декември, депутатите ще заседават извънредно, за да приемат на първо четене предложения от кабинета бюджет за 2015 г.

По изключение първо ще бъде обсъден и гласуван проектозаконът на основния бюджет за 2015 г. - понеделник, а след това проектите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО) - вторник.

Емол Райнов от БСП напомни, че обикновено се гласуват законопроектите в обратен ред, но председателката на НС Цецка Цачева му обясни, че на първо четене може да се размени поредността на приемането на тези документи.

Причината да се гледа първо основният бюджет е фактът, че финансовият министър Владислав Горанов ще е извън страната във вторник, обясни Цачева.

Проектът за бюджет за 2015 година предвижда дефицит до 3% от БВП и забавяне на темпа на икономически растеж до 0,8%.

Планира се увеличение на пенсиите с 1,9% от 1 юли по швейцарското правило и увеличение на максималния осигурителен доход на 2600 лв. Не се предвиждат промени в данъците.

Минималната работна заплата ще се увеличи от с 20 лева до 360 лева, а от 1 юли - с още 20 лева до 380 лв. Първоначално беше предвидено замразяване на минималното възнаграждение, но Горанов склони на отстъпки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!