Датата 1 януари 2024 г. за еврозоната е закъсняла

Поскъпването на стоките ще бъде изключително пренебрежимо в рамките под 1%, смята Илия Лингорски, член на УС на БНБ

OFFNews 26 ноември 2022 в 09:53 1733 2

Илия Лингорски

Снимка БТА/Христо Касабов

Илия Лингорски, член на Управителния съвет на Българската народна банка

“Датата 1 януари 2024 г. е закъсняла за нас, защото Хърватия ще въведе еврото на 1 януари 2023 г. Те започнаха процеса дори след нас”, заяви в предаването “Тази събота” Илия Лингорски, които е член на УС на БНБ.

Той посочи, че има решение на Народното събрание от октомври с почти конституционно мнозинство, което на практика мобилизира всички  институции, за да ускорят дейността си, за да можем да постигнем тази цел. 

Пътят за влизане във валутен механизъм II (ERM II) по начина, по който България и Хърватия го направиха с присъединяване към банковия съюз, влизане в тясно сътрудничество с Европейската централна банка, всъщност беше път прокаран от България. Хърватите имаха ясно поставена цел, силно мобилизирана власт и институции, смята експертът.

Той подчерта, че единствено по отношение на инфлацията имаме разминаваме. Според него обаче въпросът с инфлацията е много динамичен за всички страни. “Инфлацията ще бъде отчетена в периода между април и май догодина, когато ще се готви следващият конвергентен доклад”, добави Лингорски.

Лингорски коментира и предложения за обществено обсъждане Закон за въвеждане на еврото като национална валута в България.

"С този закон ще бъдат защитени правата на гражданите и в него те ще видят всички механизми, които се грижат за това да не бъдат ощетени при преминаването от една валута към другата”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

2

Stoyancho

27.04 2023 в 15:18

Не съм сигурна колко ще ни бъде ползва еврото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!