Държавата продава дела си в Пловдивския панаир

OFFNews 01 ноември 2013 в 09:33 3600 7

Панаирната палата в Пловдив
Панаирната палата в Пловдив

 

39 млн. лева минимум очаква агенцията по приватизация от предстоящото предлагане за продажба на държавния дял в Пловдивския панаир. Той възлиза на 49.63%, а държавата го предлага, защото не може да участва пълноценно в управлението на дружеството и в последните години не получава дивидент, съобщава БГНЕС.

Доскоро панаирът беше в забранителния списък за приватизация, но в края на миналата година бе заличен оттам.

Така се даде възможност Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да предложи за продажба държавните акции на такъв сегмент от пазара на финансови инструменти на "Българска фондова борса - София" АД, че панаирът да стане публично дружество.

През 2006 г. бившето общинско дружество "Пълдин туринвест" придоби чрез увеличение на капитала 34 на сто от собствеността на панаира. Картбланш за това даде тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров. Впоследствие "Пълдин" стана собственост на Георги Гергов. Година по-късно, отново чрез увеличение на капитала, "Пълдин" контролира 49% от панаира, а през 2009 година Гергов изкупи акции от частни лица и стана мажоритарен собственик.

Операциите бяха оспорени пред съда по време на управлението на ГЕРБ. Като министър на икономиката, Трайчо Трайков обеща да върне панаира на държавата. Държавата спечели на първа инстанция, но след това Пловдивски окръжен съд отсъди в полза на Гергов. По-късно и Върховният касационен съд потвърди това решение и панаирът остана собственост на бизнесмена.

Логично е да се очаква именно Гергов да изкупи държавния дял, но засега той запазва мълчание. Всичките му дружества са заложени пред банки, той трябва да намери финансиране, съобщава агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови