Данъчните в София започнаха акция в "Изток" и "Лозенец"

OFFNews 25 май 2017 в 10:01 7457 0

Данъчните в София започнаха акция в

Инспектори от отдел Оперативни проверки на Териториалната дирекция на НАП София започнаха масови проверки в търговските обекти в софийските квартали "Изток" и "Лозенец". Паралелно със засиленото присъствие на данъчни служители в посочените квартали, проверки ще има и в останалите райони на столицата.

Завишен контрол за спазването на данъчните изисквания ще има и при провеждането на масови прояви като концерти, фестивали, изложения и други.

Данъчните в София ще проверяват издават ли се касови бележки и отчитането на оборотите, но няма да бъде пренебрегнато и спазването на осигурителното законодателство.

Проверки се извършват вече месец, съвместно с инспектори от Фискален контрол по тържища и пазари, припомнят от НАП. Само за три седмици са направени 766 оперативни проверки и са издадени 105 акта за установени административни нарушения. 58 обекта са запечатани за срок до един месец, като в 31 от тях е липсвало фискално устройство. В централните райони на столицата от началото на май до момента са проверени 287 обекта и са издадени 35 акта. Запечатаните обекти са над 10.

Издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия. Получаването на фискален бон и неговото съхранение е важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било силно затруднено.

Освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец. От началото на годината до момента служителите от отдел Оперативни проверки на ТД на НАП София са извършили повече от 5000 проверки в търговски обекти и са издали над 450 акта за установени административни нарушения.

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл [email protected] .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови