Чудото сняг през февруари изненада много БДЖ (снимка)

OFFNews Последна промяна на 06 февруари 2020 в 12:37 6315 1

Надписът "БДЖ ви пожелава приятно пътуване" на информационното табло на столичната Централна гара все по-често звучи като зловеща ирония.

Днес за пореден път десетки влакове на националния жп превозвач закъсняха не с минути, а с часове. Причината обаче е повече от основателна - навън вали сняг! Природата саботира БДЖ и вместо "обичайните" 15-20 градуса за този сезон, прехвърчаха снежинки и дори се натрупа няколко сантиметра покривка.

"Пътника" от Лакатник се отчете със 160 минути закъснение. Този от Видин за столицата натрупа 250 минути закъснение. "Бързият" влак от Лом се отчете с ни повече, ни по-малко, а точно с 5 часа отклонение от графика. Шампион обаче се оказа жп композицията от Копривщица, която е съвсем близо до столицата. Тренът от възрожденския град натрупа 340 минути забавяне - 5 часа и 40 минути! 

В интерес на истината, вината за чудовищните закъснения не са само на БДЖ, но и на релсовата компания НКЖИ. Въпросното инфраструктурно дружество има един-единствен роторен снегорин при над 4000 километра жп линии у нас. Освен това задължение именно на НКЖИ е да кастри дърветата покрай железния път.

Голяма част от днешните аварии са заради паднали клони и прекъснато захранване на електрическата мрежа. Такива случаи имаше в Искърското дефиле и на други места. Влак се счупи край Лакатник.

Ако някой се бе сетил да окастри дърветата около жп линията, едва ли стотици пътници щяха да чакат с часове и да "възхваляват" качеството на услугите на БДЖ, но... кой може да предвиди, че въпреки глобалното затопляне понякога през зимата вали сняг.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови