ЧЕЗ с остра позиция срещу решението на КЗК да ги глоби с 4,4 милиона лева

OFFNews 16 юни 2020 в 18:01 3317 0

Енергоразпределителната компания ЧЕЗ, която обслужва Западна България и плевенско, излезе с много остра позиция срещу решението на КЗК да глоби три дружества от групата с 4,4 милиона лева.

От енергото заявяват, че са изненадани от решението на КЗК, което е в пълно противоречие с взето преди това решение от същата антимонополна комисия, по същия казус, със същия жалбоподател, което освен всичко друго е потвърдено и по съдебен ред.

Подобни решения компрометират доверието в институциите, нарушават прозрачността и предвидимостта на бизнес средата, като създават съмнение в независимостта на администрациите, посочват от ЧЕЗ и заявяват, че ще обжалват в законоустановения срок.

Огромната глоба идва след жалба от страна на компанията „Фаст Пей ХД“, която е оператор на касови плащания. КЗК е установила, че предприятията на ЧЕЗ са прекратили дългосрочните си търговски отношения с въпросната фирма и е сключен нов договор, в който е уговорено безвъзмездно предоставяне на услуги по администриране и касово заплащане на електрическа енергия.

Комисията приема, че това поведение представлява действие при злоупотреба с по-силна позиция на договаряне, което уврежда интересите на „Фаст Пей ХД“ като по-слаба страна в правоотношението, а така също и интересите на крайните потребители - клиенти на предоставяните от търговския представител услуги.

Ето и цялата позиция на ЧЕЗ по казуса:

Във връзка с обявено на 16 юни 2020 г. решение на Комисията за защита на конкуренцията по искане на оператор на касови плащания, свързано с администриране и заплащане на дължими суми от крайни клиенти на дружества от групата на ЧЕЗ в България, постановяващо заплащането на глоби в общ размер на над 4 400 000 лева, ръководството на ЧЕЗ в България категорично заявява, че компаниите на ЧЕЗ в България работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство, включително и антимонополното такова, и не злоупотребяват с господстващо положение или с по-силна позиция при договаряне.

Изненадани сме от решението на КЗК, което е в пълно противоречие с взето преди това решение от същата Комисия, по същия казус, със същия жалбоподател и потвърдено по съдебен ред.

Подобни решения компрометират доверието в институциите, нарушават прозрачността и предвидимостта на бизнес средата, като създават съмнение в независимостта на администрациите.

Дружествата на ЧЕЗ ще обжалват в законоустановения срок решението на КЗК.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови