БСП "няма драма" с оставката на Анжела Тонева от ДКЕВР

Елица Мартинова 11 декември 2013 в 11:08 2807 1

Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Явор Куюмджиев

 

"Няма как да доведе до сътресение в системата, защото това е регулатор, който определя цените веднъж годишно. Регулаторният период е в средата си. Който и да е новият председател, ще има достатъчно време да навлезе в материята. Няма никаква драма.”

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът на "Коалиция за България" Явор Куюмджиев. По думите му оставката на Тонева не може да се счита като индикация за нестабилност в енергийния сектор. Минути по-рано отношение по темата изрази бившият енергиен министър Делян Добрев.

Според него Тонева е напуснала, защото не е съгласна с енергийната политика на правителството.

"Оставката на Анжела Тонева е, за да не се прехвърля вината върху човек, който очевидно не е бил съгласен с част от решенията".

По думите на Добрев решението на кабинета да намали цената на тока с 5% ще има катастрофални последици. Според ексминистъра трансферът от 500 млн. лева към НЕК, с който кабинетът е трябвало да обезпечи поевтиняването на тока, не е налице.

"Този трансфер обаче го няма. Тази година се дадоха 75 млн. лв., за следващата година се очакват около 40 млн. лв. Това означава, че само поради това недостигът в системата ще е от 400 млн. лв. Многократно повтаряме, че това ще е недовзет приход на 1 юли 2014 г., ако не и още по-рано. Видяхте в отчетите на НЕК за деветмесечието, че има 114 млн. лв. загуба, но там не са отчетени 250 млн. лв. за разполагаемост. Така че загубата е катастрофална, сравнено с която и да е година преди това”, изтъкна депутатът на ГЕРБ.

Твърденията му бяха категорично отхвърлени от Явор Куюмджиев с думите:

"Това е несъстоятелна теза, защото правителството не може да превежда пари на която и да било държавна фирма, защото това би било неправомерна държавна помощ. Друг е проблемът – при предишното управление 80% от капитала на дружествата беше изземван от държавата, за да закърпи дупките в бюджета на Дянков. Това бяха около 1.5 млрд. лв., които бяха източени от енергетиката за 3.5 години. Ако тези пари ги имаше, нямаше да го има това напрежение, за което се говори”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!