Брюксел поиска и Сърбия да замрази "Южен поток"

OFFNews 21 юли 2014 в 15:53 2929 2

Европейската комисия е препоръчала на Сърбия да прекрати работите по изграждането на газопровода "Южен поток" до момента на пълната хармонизация на проекта с европейското законодателство, съобщи сръбският вестник "Политика".

"Европейската комисия по принцип не е против проекта "Южен поток", защото е много важно да се увеличат начините и източниците на снабдяване с газ на Западните Балкани.

"Южен поток" би бил още един начин, но не и нов източник на снабдяване с газ. Европейската комисия не е против газопровода, а против начина, по който се осъществява този проект", аргументирали се от Брюксерл.

В текста се подчертава, че като всеки друг голям инфраструктурен проект в Европа, така и "Южен поток" трябва да има твърди юридически и регулаторни рамки, а такива все още няма.

"Междуправителствените споразумения, подписани с Русия за "Южен поток", не съответстват на европейските закони, а тъй като една от компетенциите на Комисията е да прилага законите на ЕС, тя ползва всички достъпни юридически средства, за да се увери, че газопроводът се развива и функционира при пълно спазване на законите на съюза", се подчертава още в текста.

Подобна бе и препоръката, отправена от Брюксел към София, за прекратяване на работата по проекта. Премиерът Пламен Орешарски обяви в началото на юни, че замразява работата по "Южен поток" на българска територия.

Сърбия не е член на ЕС, но е кандидат за член.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!