БНТ подписа меморандум за разбирателство с македонската телевизия

OFFNews 10 март 2021 в 21:22 3073 0

Българската национална телевизия подписа Меморандум за разбирателство и сътрудничество с Македонското радио и телевизия (МРТ). Визитата е по покана на българската страна и цели да засили двустранните отношения и обмен на съдържание между двете телевизии.

Споразумението е подписано от генералните директори на БНТ и МРТ Емил Кошлуков и Марян Цветковски.

Участие в срещата са взели Василена Матакева и Христо Томов, членове на Управителния съвет на БНТ, както и македонския им колега Орце Тодоровски. Двете ръководства са се обединили около желанието за повече регулярен обмен на информация, споделяне на собствена продукция и взаимодействие между двете медии.

„Много се радвам да посрещна колегите от македонската телевизия. Това е договор, с който се надяваме да започнем да работим по-активно, да разменим предавания - техни да покажем на българската телевизия, наши на македонската. Да покажем красиви репортажи за Македония, за Охрид, страхотни места има, те могат да видят български. И двата народа да се опознават и да се чуват. Мисля, че това е пътят. Като обществени медии споделяме общи ценности. Имаме интерес към детските им програми. Стремежът ни е да обединим ресурсите си, да насърчим културния обмен и размяна на програмно съдържание, обучения на кадри и иновации, а защо не и да помислим за копродукции", каза Емил Кошлуков.

„Радвам се за приятелските ни отношения с БНТ, и както каза колегата, ще продължим да правим размяна на програми в областта на туризма, културата, образованието, музиката и новините. Искаме да отворим кореспондентско бюро в София. Надявам се, че и БНТ ще отвори такова в Скопие. Имате добри игрални продукции и програми, които ще бъдат интересни и за нашата аудитория. Заедно можем да сближим още повече телевизиите", заяви Марян Цветковски.

Двете обществени медии имат дългогодишни отношения не само като съседни държави, но и като част от групата на страните от Централна и Източна Европа в рамките на членството си в EBU (European Broadcast Union).

От началото на месеца Канал БНТ 4 на БНТ вече е достъпен и в Северна Македония след активен диалог между представителите на двете държави. Излъчването е чрез платформата „Макс ТВ“ (канал 74) на телевизионния оператор „Македонски Телеком“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови