БНБ: Кирил Петков поиска одобрение за членовете на Надзорния съвет на ББР, преди да стане министър

OFFNews 27 май 2021 в 16:46 2752 0

На 11 май - ден преди назначаването на служебното правителство, Кирил Петков изпрати искане за предварително одобрение за членовете на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Това се казва в позиция на Българската народна банка, изпратена до медиите.

Позицията е "във връзка с постъпили многобройни запитвания относно намеренията за промени в ръководството на „Българска банка за развитие“ АД (ББР)",

Управителният съвет на БНБ пише още, че искания са постъпили и от Стамен Янев. 

По-рано през деня министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че ще уволни днес Надзорния съвет на Българската банка за развитие, както и, че ще внесе нов указ, според който ББР няма да може да дава кредити над 5 млн. лв. 

Ето и цялата позицията на БНБ: 

"На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Република България съгласно указа на президента – в БНБ постъпиха искания от господин Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата.

Същите искания бяха оттеглени съответно от министър Кирил Петков и господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, на 21 май 2021 г.

Към момента в БНБ няма подадено ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР.

Издаването на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция следва процедурата и сроковете съгласно Закона за кредитните институции и Наредбата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!