Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БНБ: Банките блокират сметки и карти на санкционираните по закона Магнитски

OFFNews 11 юни 2021 в 18:39 5020 1

Всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с лицата от списъка на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на американското финансово министерство вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, карти, наложени запори и закриване на сметки.

Това съобщава БНБ с уточнението, че някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC.

Американското финансово министерство обяви 64 фирми, свързани с Делян Пеевски и Васил Божков, заради участие на двамата в корупционни схеми. Те ще бъдат санкционирани по закона "Магнитски". България допълни списъка с още 34 дружества, които имат връзка с двамата и потенциално могат да бъдат санкционирани. 

Ето пълния текст на съобщението на БНБ:

Във връзка със запитвания и коментари относно прилагането на ограничителни мерки спрямо лицата, включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, Българската народна банка (БНБ) информира следното:

• БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари.

• Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC.

• Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа.

• В допълнение към това БНБ изпрати до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.

• БНБ информира Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките. БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Hawk

11.06 2021 в 20:45

Интересно! Къде беше БНБ през 2014-та, когато сринаха КТБ?
И аз, като редови данъкоплатец (без депозити по банките), още колко милиона-милиарда трябва да платя, за да си получа мизерната пенсия от 300 и не знам колко си евро през 2036 година? Вие сериозно ли очаквате някой все още да ви вярва?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!