Близо 460 млн. лева ще отидат за ВиК инфраструктурата в област Бургас

OFFNews 03 юни 2020 в 14:32 2191 0

Близо 460 млн. лева ще се отпускат от оперативна програма"Околна среда 2014-2020 г." за реконструкция, рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура, както и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации в област Бургас. 

От тези средства 323 млн. лв. са от еврофондовете, а останалите трябва да бъдат осигурени от местното ВиК. Това стана ясно от правителствено решение, с което кабинетът дава своето съгласие, с което ръководителят на Управляващия орган на ОПОС да подпише договор с ВиК-Бургас за "Интегриран воден проект за област Бургас". 

През изминалия период пак, чрез оперативна програма "Околна среда" бяха инвестирани около 500 млн. лева във ВиК инфраструктурата в бургаска област. Различното във финансирането на двата проекта е, че при предишния за парите кандидатстваха общините, а за този ВиК дружеството. За предишния период 2007-2013 г. средствата отидоха за изграждането на пречиствателни станции за отпадни води, като целта беше фекалиите да не се изливат в морето и да замърсяват водата.  

ВиК инфраструктурата ще бъде обновена в Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.  

Проектът предвижда реконструкция на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км водопроводна и 73 км канализационна мрежа.

Ще бъде направена и една нова пречиствателна станция за отпадъчни води, а други три ще бъдат реконструирани.

Допълнителният брой еквивалент жители с достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води след проекта, както и общият товар на замърсяване, който се събира и третира в пълно съответствие с приложимото законодателство в следствие на проекта, ще бъде 324 566, а жителите с подобрено водоснабдяване ще бъдат 279 011.

Целта на проекта е изграждане на инфраструктура, с която да се постигне съответствие с националното и европейското законодателство в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води, повишаване на ефективността на системите и съоръженията, както и постигане на съответствие с Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор у нас и Стратегия "Европа 2020" на Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови