Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Бизнесът организира протест срещу Наредба Н-18

OFFNews 23 януари 2020 в 09:59 28301 0

Представители на българския бизнес организират национален протест срещу спорната Наредба Н-18 на финансовото министерство. 

Протестът е планиран за 12 часа на 29 януари 2020 г. (сряда) на площад „Народно събрание“. Създаден е и Национален Организационен Комитет в защита на малкия и среден бизнес в България, подкрепен от Българската Асоциация на Заведенията /БАЗ/, Сдружение на Заведенията, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ и други представители на малкия и среден бизнес.

Организаторите обявяват следните основни искания:

- Отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, касаещи прилагането й.

- Отмяна на текстовете в Наредбата на НАП, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта.

- Сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5 %, каквато е практиката в страните - членки на Европейския съюз.

Досега търговците на няколко пъти се обявиха против Наредбата, защото считат, че тя създава допълнителна финансова тежест за легалния бизнес и най-вече за малките и средните предприятия.

„Ние сме представители на малкия и среден бизнес. Това е български бизнес, парите от който остават в България. Не търсим конфронтация с никого, не сме ангажирани политически. За нас обаче е важно да защитим правата си и прехраната на служителите си. Направили сме над 100 предложения за работещи изменения в Наредба Н-18, като почти всички бяха отхвърлени. Задължително е да има правила, но те трябва да са точни, ясни и да не ощетяват българския бизнес“, казва председателят на Българската Асоциация на Заведенията Ричард Алибегов.

Той уточни, че в сегашния вид на Наредбата НАП има достъп дори до ноу-хау-то на фирмите, което е недопустимо.
Исканията на бранша ще бъдат внесени отново в деловодствата на Министерство на финансите и Националната агенция по приходите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови