Бивш шеф на "Булгаргаз": Правителството да отреже главата на "Овергаз" и да го национализира

OFFNews 04 януари 2016 в 14:39 6115 7

Бивш шеф на

Снимка БГНЕС, архив

Нашата държава трябва да реагира, а министър-председателят не да прави изявления, а да хване да им отреже главата на тези, да се национализира тази глутница в България и да се приключи с марката "Овергаз" на българска територия.

Това каза в ефира на БНР бившият директор на Булгаргаз Васил Филипов по повод спирането на доставките на природен газ около Нова година. Той коментира, че се прави опит държавата да бъде изнудвана и дестабилизирана. 

"Навремето пратих в канализацията, в кошчето "Овергаз лимитед" на Сашо Дончев, защото си позволяваше да дестабилизира държавата в онези години… Навремето ги изритах брутално, но след това пак се промъкнаха. Това е една руска фирма, изцяло собственост на "Газпром", с недотам законни подходи, която взе лицензии в цялата страна, изгради мрежи и продава на българските клиенти между три и четири пъти по-скъпо от газа, който "Булгаргаз" продава на клиентите си в България", каза Филипов.

Той препоръча на правителството да извърши щателен одит за това как се е появила "Овергаз" и кой е дал лицензиите на фирмата. 

През 1996-97-98-ма година "Овергаз" беше част от корпорацията "Мултигруп" и още тогава се опитваха да дестабилизират държавата. Тогава се стигна дотам и "Мултигруп", и "Овергаз" да отидат в канализацията. Незнайно как след това "Овергаз" отново се ситуира в пространството чрез регистрация на офшорка. Вероятно са повяли финикийски ветрове и са ѝ дали лиценз, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови