Безсрочна забрана за шистовия газ

OFFNews 18 януари 2012 в 14:43 2193 0

Волен Сидеров призова да бъде връчена протестна нота на Джеймс Уорлик. Снимка: БГНЕС
Волен Сидеров призова да бъде връчена протестна нота на Джеймс Уорлик. Снимка: БГНЕС

Добив и проучвания за шистов газ на територията на Република България и акваторията на Черно море се забраняват, решиха депутатите на днешното заседание в Народното събрание.

Предложението на РЗС беше прието със 166 гласа „за“, 6 „против“ и трима въздържали се. Депутатите гласуваха промяна в точка 9, станала известна като "вратичката" за американската компания "Шеврон". Тя налагаше само 6-месечен мораториум за проучвания и добив на шистов газ.

В момента точката гласи: „Настоящата забрана е безсрочна и важи за цялата територия на Република България и акваторията в Черно море“.

В обсъжданията преди гласуването голяма част беше отделена за изказванията на американския посланик у нас Джеймс Уорлик, който днес за пореден път се застъпи за "Шеврон". 

"Ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество", заяви посланикът в сутрешния блок на Нова телевизия.

Сред другите му изказвания, предизвикали недоволство у някои от депутатите, е, че "Шеврон" няма да останат в България, за да добиват конвенционални нефт и газ, каквото беше предложението на Министерски съвет вчера.

"Шеврон са дошли тук изрично, за да проучват наличието на  шистов газ, а не да правят конвенционални сондажи за газ", каза Уорлик пред камерите. Той увери, че компанията така и така не е имала намерение да предприема каквото и да било преди 2020 г. и изтъкна, че тя носи милиони долари инвестиции и работни места.

Заради тези изказвания, които не са първите подобни от страна на посланика, лидерът на "Атака" Волен Сидеров неколкократно го нарече "лобист" и "търговски представител на "Шеврон" от трибуната на Народното събрание.

"Трябва да се връчи протестна нота на Джеймс Уорлик", категоричен беше Сидеров.

Друга част от обсъжданията бяха заети от междупартийния спор на "Атака" и РЗС за това кой пръв е обърнал внимание в България за проблема с шистовия газ.

Волен Сидеров беше категоричен, че "Атака" е подхванала темата още преди няколко месеца, когато обаче депутатите не обърнали достатъчно внимание, а лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че проблемът е разкрит първо от член на РЗС - д-р Веско Димов Вълчев, който е и основател на граждански инициативен комитет срещу шистовия газ. В крайна сметка съмнителната технология хидрофракинг няма да бъде изпробвана у нас. Ако не беше забранена, тя щеше да се използва на територията на 746 населени места в България с 28 760 сонди.

"В САЩ "Шеврон" е осъдена да заплати $3,5 млрд. за укриване на доходи", изтъкна Волен Сидеров, като подчерта, че това наказание не е случайно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови