ББР ще предлага кредити на розопроизводители

Браншът страда заради конкуренцията от съседни държави и пандемията

OFFNews 24 януари 2022 в 14:45 1328 0

Снимка Министерство на икономиката

Българската банка за развитие (ББР) стартира Програма „Подкрепа за розопреработване“ с преференциални условия за спасяването на традиционния за страната ни бизнес. Банката ще продължава да създава нови продукти в помощ на българските малки и средни предприятия от различни сектори, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг съвместно с министъра на земеделието Иван Иванов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

Банката ще предостави финансиране за оборотни средства на микро-, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лв. Ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, вкл. залог на розово масло.

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. Сред причините са конкуренцията на производители от съседни държави, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск – увеличение на цените на труд, електроенергия и торове.

След проучване на проблемите и нуждите на розопреработвателите в България ББР ще съдейства за спасяването на традиционния за страната ни бизнес, добавят от екипа на Лорер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови