Българското РВД ще обслужва новото летище на Истанбул

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2019 в 13:38 2581 0

Българското "Ръководство на въздушното движение" (РВД) ще обслужва и най-новото летище в Истанбул, открито през октомври, което ще бъде въведено в експлоатация на 3 март. 

Ние сме много по-напред в сектора от водещи държави в Европа, като Германия и Франция, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на церемонията по валидиране на марка на тема „50 години от създаването на ДП „Ръководство на въздушното движение”, съобщиха от транспортното министерство. 

„Ако трябва да сравняваме минутите на закъснение, при нас те граничат с нула. Представете си най-голямото летище в света, каквото е това в Истанбул, да се обслужва от българското РВД“, добави още министърът.

От 1969 г. до днес РВД се превърна в една от водещите администрации в сферата на въздушния контрол в Европа. С 60% е нараснал обслужваният трафик от РВД за последните години, от 2012 г. до 2018 г. Само за миналата година са обслужени и наблюдавани над 900 000 въздухоплавателни средства, отбеляза Желязков.

Генералният директор на РВД Георги Пеев обяви, че дружеството е предприело средносрочни и дългосрочни мерки за осигуряване на необходимия капацитет в българското въздушно пространство. Те са свързани както с инфраструктурата, така и с необходимия човешки ресурс – ръководители на полети и инженери. Освен това, компанията има увереността на съседните на България страни за съвместни проекти, който ще гарантират обслужването на целия регион. 

Пощенска марка по случай 50-годишнината на BULATSA беше валидирана днес от министър Росен Желязков, зам. министър Димитър Геновски, Генералния директор на компанията Георги Пеев и Главния изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки. Те сложиха печат на изданието, което представлява една пощенска марка в блок на стойност 2 лева в тираж 7 000 броя. Художник е Емилио Бората и от днес може се намери в пощенските станции в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови