България се оказа сред отличниците по намаление на емисиите CO2

OFFNews 05 май 2017 в 12:43 12767 7

На фона на новините за рекордно мръсния въздух, който дишат софиянци, Евростат публикува изследване, което на пръв поглед изглежда доста странно.

Според данните на базираното в Люксембург статистическо бюро емисиите въглероден двуокис (CO2), изхвърляни в атмосферата в рамките на ЕС, са намалели с 0,4 процента през миналата година.

Най-любопитното от изследването е, че най-големите спадове при въглеродните емисии се отчитат в Малта и в България. Рицарският остров регистрира спад на изхвърления в атмосферата CO2 със 18,2%, а нашата страна е на второ място с намаление от 7 на сто. По този начин България и Обединеното кралство, в които също е отчетено значително намаление на вредните емисии, изхвърляни във въздуха.

На противоположния полюс - сред страните с най-голям ръст на замърсяването с CO2, лидер е Финландия„ В северната държава емисиите на вредния газ са се увеличили с 8,5%. Притеснителни са и данните за Кипър (7%), Словения (5,8%) и Дания (5,7%).

Въглеродните емисии се смятат за основният фактор, влияещ върху глобалното затопляне, тъй като формират 80 процента от парниковите газове в ЕС. 

Въпреки значителното намаление на емисиите CO2, изхвърляни в атмосферата, страната ни остава сред лидерите в класацията по изхвърляни прахови частици. ЕС осъди България заради мръсния въздух в София, Пловдив, Перник и Варна. Страната ни е на четвърто място в света по смъртност заради замърсен въздух.

Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който е вреден за здравето, а това има и значителни икономически последици.

Съдът в Люксембург е категоричен, че седем години - между 2007-а и 2014-та година постоянно са превишавани както годишните, така и дневните допустими норми за концентрации на фини прахови частици. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  23293

  7

  Стефан

  05.05 2017 в 23:45

  Преди няколко години, когато американците още можеха да определят цените на нефта, всеки ден на обед, един дебил с апломб разправяше по радиото, че цената днеска е толкова цента нагоре или надолу, понеже в щатите "неочаквано" били открити толкова по-големи, или по-малки запаси от нефт.
  Всичко хубаво, само че "неочакваните разлики в запасите" бяха от порядъка на половинчасовото потребление на горива и масла в сащ:) Иначе казано - борсовите говорители лъжеха нагло, и даже без да се изчервяват. Това сега е същото.
  С един нюанс. Най-големият търговец с квоти емисии, е ИДИЛ. Точно така - човекоядците от Сирия и Ирак.
  Не знам кой стои зад тях.

  23293

  6

  Стефан

  05.05 2017 в 22:45

  Ами-ами. Това е също като дивотиите с валутните курсове. Два - три пъти годишно, някой от големите шибва камшика на стадото, и го прекарва цялото за стригане през чейндж бюрата.
  Така наречените квоти за емисии, са борсова стока. И заинтересованите клатят които цени им трябват, накъдето им е далавера. И само тука лелките от фризьорския салон, докато чакат да им махнат ролките от излинелите метли, си дават труд да пищят от ужас или от възторг. Каквото е казал диригента.
  Понеже, естествено, нямат представа за какво става дума.

  12424

  5

  petrr96

  05.05 2017 в 14:19

  Ще бягаме на някъде ми се струва!

  42249

  4

  Denis Rizanov

  05.05 2017 в 14:13

  Според данните на базираното в Люксембург статистическо бюро...

  Тва ми звучи да е като онази сирийска "обсерватория" в Лондон. Дето има само 1 сътрудник, който избягал от Сирия щото имал присъда за мошеничество и още 3 наказателни дела.
  :)


  Или пък като нашия "хелзински" "комитет"...

  25665

  3

  Victimized

  05.05 2017 в 13:47

  Пълни глупости, ако може който го е писал да обясни какво значи това изречение:

  "Въглеродните емисии се смятат за основният фактор, влияещ върху глобалното затопляне, тъй като формират 80 процента от парниковите газове в ЕС. "

  Въглеродните емисии няма как да формират 80% от всички газове, не знам как така конкретно за ЕС , да не сме под различен похлупак случайно?

  Water vapor and clouds H2O 10–50,000(A) 36–72%

  Carbon dioxide CO2 ~400 9–26%

  Methane CH4 ~1.8 4–9%

  Ozone O3 2–8(B) 3–7%

  Не знам как може всяка една статия по темата да е толкова невярна. Глобалното затопляне и въглеродните емисии са обвързани както казва Ал Гор във филма си, ама той удобно пропуска факта, че повишението на температурата върви пред повишаването на въглеродните емисии. Което означава, че не е така както си го мислим, а точно на обратното....

  10571

  2

  Hissarion

  05.05 2017 в 13:36

  Много е чист. Може много добре да се огледа консистенцията му по кръстовищата. Освен прахови частици почти няма други съставки.

  14355

  1

  neverland

  05.05 2017 в 12:54

  Е добър ден! Това се знае отдавна. Няма как да не е чист въздуха, няма какво да го замърсява, няма тежка индустрия, все по малко се гори и твърдо гориво, много защитени територии, така че...

  Запомнете този материал, за да може следващия път(след няколко месеца), като започнат пак да пускат "изследвания" че в България било по-замърсено Азия и Америка взети заедно, да ви светне лампичката.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София