България има готовност да поеме през 2023 г. два пъти повече полски туристи

OFFNews 28 октомври 2022 в 17:53 2066 0

Ирена Георгиева

Снимка Министерство на туризма

Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма

България би могла да приеме през 2023 година двойно по-голям брой полски туристи, отколкото през изминалия туристически сезон, съобщиха от Министерството на туризма след завръщането от Полша на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева. Георгиева и ръководена от нея делегация с представители на туристическия сектор участваха в двустранни българо-полски бизнес срещи в градовете Вроцлав, Катовице, Краков и столицата Варшава.

След успешния летен сезон 2022 за българо-полския туризъм и след проведени разговори с представители на браншови организации в сектор туризъм, Министерството на туризма взе решение да организира серията от срещи в Полша. В инициативата активно се включи и Алианс Българско Черноморие с неговия председател Франк Кванте, който бе част от делегацията.

Целта на тези срещи бе извеждане на бизнес отношенията в туристическия сектор между България и Полша на следващото ниво и укрепване и развитие на връзките между представителите на бизнеса от двете страни, коментират от министерството.

Във всеки един от градовете са били организирани двустранни срещи между българските туроператори и хотелиери и полски туроператори. Участващите в тази поредица от срещи български компании имаха възможност да проведат работни разговори с близо 100 свои полски потенциални партньори.

„Предложенията на българския бизнес, с фокус главно върху морските почивки, бяха посрещнати с интерес. Местните представители, от своя страна, изразиха надежда, че България ще бъде представяна все по-често с възможностите за туризъм през всички годишни времена, като особен интерес, освен зимните почивки в ски курортите, бе проявен за планински туризъм, велосипедни турове в планините и СПА туризъм“, съобщават от Министерството на туризма.

България заема трето място на полския туристически пазар с дял около 8,8% след Турция и Гърция. От друга страна, полските туристи, посетили България за периода януари – август 2022 г., са около 270 хил., което представлява ръст от 53% спрямо аналогичния период на 2021 г. Данните за броя пътници, кацнали на морските ни летища, показват, че летище Бургас е обслужило повече туристи от Полша през тази година, отколкото през предпандемичната 2019.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата