България е договорила слот за разтоварване само на един танкер с втечнен газ от САЩ

Другата седмица се очаква да започнат преговори с Азербайджан за увеличаване на количествата и договорка по цените, обясни министър Росен Христов

OFFNews 19 август 2022 в 19:15 5282 6

Христов

Снимка Кадър БНТ

Росен Христов

В последния възможен момент служебното правителство е успяло да договори слот в Турция за разтоварване само на един танкер с втечнен газ, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов на извънреден брифинг.

Срокът за това изтече днес в 18:00 часа и страната ни трябваше да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, договорени от кабинета "Петков" с американската компания "Шиниър". Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но в четвъртък от "Шиниър" отказаха.

"Затова компанията коригира офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия", каза министърът.

Суровината е на цена над 300 и под 400 лв. за мегаватчас. Газът от кораба ще покрие една трета от нуждите на България. Газ от Азербайджан ще задоволи още една трета от консумацията, обясни още Христов. И добави, че офертата на "Шиниър" е по-конкуретна от най-конкуретната оферта, подадена от обявения преди десетина дни търг за втечнен газ на "Булгаргаз". Очаква се, че цената на този танкер ще бъде с около 30 долара под пазара при производител и около 20 долара под пазара при влизането на газа в нашата мрежа. 

По думите на Христов товарът на двата танкера, договорени за ноември и декември, няма да бъде купен, защото за осигуряването на място за разтоварване трябва да бъдат платени над 10 млн. евро.

"Двата договорени танкера за ноември и декември ще загубим, тъй като няма как да ги приемем и доставим до нас. Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разходите по стоварването и др., са в двуцифрени суми за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна", обясни Христов.

Министърът на енергетиката посочи, че служебното правителство ще продължи да търси средносрочни договори за доставка на газ по тръби. Другата седмица се очаква да започнат преговори с Азербайджан за увеличаване на количествата и договорка по цените. 

"Оттук нататък се фокусираме на средносрочни договори, да имаме системни доставки и да не се налага в последния момент да осигуряваме някакви количества", допълни още служебният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

19.08 2022 в 20:21

Двата договорени танкера за ноември и декември ще загубим

браво държавни служители. Русия ви ръкопляска

12073

3

IvanofRumen

19.08 2022 в 20:20

Нали бяха седем рашистки министро? Тази калинка Росенчо откъде се пръкна?

1973

2

autogentile

19.08 2022 в 20:18

Рошавият “експерт” Еленко Божков (зам.министър) обясняваше как редовното правителство оставило апокалипсис в енергетиката. Сега какво се оказа - седемте танкера са на “по-конкурентна цена от най-конкурентната оферта на търга на Булгаргаз”.

6386

1

Zlatko

19.08 2022 в 19:37

Честито! Преговорите с Гъзпром могат да започнат, вече си имате оправдание.