БАБХ: За трети път откриваме птичи грип във фирма Андип-92

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2020 в 13:27 3058 0

БАБХ констатира за трети път огнище на инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ „Андип-92“ в Асеновград от април 2019 г. до юни 2020 година. Първото огнище беше обявено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 г.

Това е становището на Българската агенция по безопасност по храните за казуса с пловдивската фирма, според която БАБХ отнема работата на 100 семейства и спира работата на втория по големина птицекомбинат в България. Пред OFFNews Андреана Павлова заяви, че за днес е насрочено избиване на 174 000 птици. 

В позицията си Агенцията съобщава, че в началото на юни на база завишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ, резултатът от който доказва наличието на Инфлуенца по птиците, щам H5N8. На 4 юни е обявено третото огнището и незабавно започват дейностите по ликвидирането му. На първия етап са умъртвени над 75 хиляди птици.

"В рамките на днешния ден на втори етап се извършва умъртвяването на останалите 174 хиляди кокошки носачки. Предприетите действия се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство", обяснява БАБХ.

Съгласно българското и европейското законодателство, поради нарушенията в биосигурността на обекта, птиците, които се унищожават, са контактни на заболелите. Това ще гарантира ликвидиране на огнището и свобода от вируса на Инфлуенца по птиците.

Освен това, БАБХ е уведомила ЕК за поредното възникналото огнище на птичи грип в този обект. На 26 юни, в отговор на уведомлението на Агенцията, ЕК е изпратила становище, в което се подчертава важността от незабавното прилагане на всички мерки за ликвидиране на заболяването и умъртвяването на птиците в стопанството.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

В случай, че не бъдат предприети всички мерки по ликвидиране на констатираното огнище на Инфлуенца ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на Пловдив, така и в цялата страна.

Заради огнището в пловдивската фирма ЕТ „Андип-92“ към момента България не притежава статут на страна, свободна от Инфлуенца по птиците в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE), пише още БАБХ. 

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирмата БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева. По време на финансовия одит по отношение на Инфлуенца по птиците, ЕК е констатирала, че изплатеното обезщетение за единица животно е в по-високи размери, спрямо обезщетенията, изплащани в други страни членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови