Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Асоциацията на българските села: Данък "градина" ще предизвика протести

OFFNews 17 ноември 2015 в 13:00 2323 0

Снимка Архив

Евентуалното приемане на станалият известен като "данък градина" в селата ще изиграе лоша шега на политиците, предупреждават от Асоциацията на българските села (АБС).

Определеното още преди 3 месеца от АБС като "необмисленно" предложение за въвеждането на нов данък върху земята на най-уязвимото население в селата ще доведе до политическо наказание на следващите избори, като не е изключено и организирането на протести, заявяват от асоциацията. Те разкритикуваха спекулациите и предложенията за въвеждане на данък върху селските градини и земи, предложени от Финансовото министерство още през септември.

От асоциацията настояват, че гласуваното през изминалата седмица на първо четене предложение за въвеждане на данък от 4,50 лв./дка за градините в селата показва необмисленото законодателно предложение, което потвърждава позицията на АБС, че събирането и администрирането на данъка ще се окаже по-скъпо за общините, отколкото самите приходи.

Според предварителни анализи събирането на новата данъчна ставка за парцели в селата под 2 дка. при действащите законодателни норми от 0,1 до 4,5 промила ще се окаже по-скъпо за администрацията и общините, в сравнение с евентуалните приходи, които този данък може да донесе. АБС са категорични, че семейните градини в селата с размер до 2 дка. представляват много малка част от общия обем на земеделските земи в България и са около едва 15 000 хектара, което при облагане с действащите в закона промили формира нищожна част в бюджета на всички 265 общини.

"Евентуалното въвеждане на данък върху градините и земята би било вредно и ненужно, дори при минимална данъчна ставка. Общините могат да осигурят повече приходи в бюджетите си ако оптимизират използването на собствените си земи и дейности, отколкото да облагат бедното и поставено във висока степен на социална изолация население в селата.", коментира председателят на асоциацията Борислав Борисов.

От своя страна председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Румен Христов заяви, че предложението за „данък градина“ не е минало без дебат от депутатите и че той самият е против този налог. Според него предложението е грешка и ще посегне на най-уязвимата група от българското население - хората, които се изхранват от собствена продукция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews