Актуализацията на бюджетите за пенсии и здраве мина на първо четене в комисия

Йорданка Веселинова 09 юни 2022 в 18:42 1924 0

Асен Василев

Снимка OFFNews

Асен Василев и Георги Гьоков по време на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

Актуализацията на бюджета на ДОО бе приета за по-малко от час с 13 гласа "за", 0 "против" и 6 "въздържал се" - ГЕРБ-СДС и ДПС.

Основните промени - увеличаване на пенсиите с 10% плюс 60 лева (КОВИД добавката), повишаване на минималната пенсия  до 467 лева, както и повишаване на максималната - на 2000 лева.

Финансовият министър защити бюджета като изтъкна, че парите за пенсии ще бъдат 10,4% от БВП на страната за 2022-ра и също толкова за следващата година.

"По този показател изоставаме от Европейския съюз, където средно пенсиите заемат 12,7% от БВП. Няма риск за финансовата стабилност", добави той.

Пенсионната реформа, която трябваше да се случва сега, остава за октомври. Предвижда се от през есента да бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. възрастни по т. нар. „швейцарско правило“. Заради този неизпълнен ангажимент председателят на комисията Любомир Каримански от ИТН припомни коалиционното споразумение, според което реформата е трябвало да е факт шест месеца след избирането на правителство. След това депутатът иронично допълни, че споразумението вече не важи. 

От Фискалния съвет заявиха, че в цели сектори не се плащат осигуровки, а финансовият министър Асен Василев попита дали те знаят кои са тези сектори и защо липсват сигнали. Отговорът бе шаблонен и без конкретност - в сектора на услугите или не се плащат осигуровки, или се плащат, но не в пълен размер.

Парите за НЗОК

Актуализацията на бюджета на НЗОК също бе приета за по-малко от час с 12 гласа "за", 1 "против" - "Възраждане" и 4 "въздържал се" - ГЕРБ-СДС и ДПС.

Промените - отпускат се допълнителни 65 милиона и 555 хил. лв. към бюджета на НЗОК.

Близо 46 млн. (45 901 хил. лв.) от тези средства ще бъдат насочени към болничната помощ, за извънболничната помощ са предвидени 10 милиона лв.

С други 4 милиона лв. ще бъдат покрити разходите по осигуряване на допълнителни 100 щатни бройки в системата на НЗОК от 1 юли 2022 г. Те ще се занимават с нови за здравноосигурителния фонд дейности по отпускането на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания.

Разходите за издръжка на административните дейности ще бъдат увеличени с 2 300 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков