Актуализацията на бюджета влиза във фокуса на тристранката и Коалиционния съвет

OFFNews 07 юни 2022 в 08:01 1217 0

пари

Актуализацията на бюджета е обект на обсъждане днес в две важни структури - Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще заседава извънредно, и Коалиционния съвет довечера.

Вчера финансовото министерство публикува проекта за актуализация.

Според представените разчети дефицитът по държавните харчове ще достигне 6,23 млрд. лв., а увеличението на пенсиите ще се финансира с евросредства. 

В проекта е заложено както увеличение на пенсиите, така и намаляване на ДДС върху някои стоки и вдигане върху други. Предвижда се и увеличение на акцизите върху тютюневите изделия.

Освен актуализацията на бюджета партньорите в четиристранната коалиция ще разгледат отново и отношенията ни със Северна Македония и въпроса за поисканото от Украйна оръжие.

Вчера украинският посланик у нас Виталий Москаленко обяви, че е поискал това от страната ни, но все още не е получил отговор. От Министерството на външните работи потвърдиха, че е получена нота за предоставяне на оръжие. В позицията си от МВнР уточняват, че нотата ще бъде предадена до компетентните ведомства.

„Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“, коментира министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови