Ако удължителният бюджет бъде приет днес от комисия в НС, ще може да действа от 12 юни

OFFNews 01 юни 2023 в 11:15 1169 0

Любомир Каримански

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Любомир Каримански

Ако проектът за ново удължаване на действието на държавния бюджет за 2022 г. бъде приет днес от парламентарната бюджетна комисия, утре ще може да бъде разгледан и гласуван в пленарна зала на първо четене и след второто задължително гласуване ще може да влезе в сила от 12 юни, изчисли финансистът и бивш депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански. Той коментира темата пред "Нова нюз" днес.

Пленарното заседание бе прекратено заради вандалските прояви в пленарната зала, но не и комисиите, чиито заседания обичайно започват след края на пленарния ден. Бюджетната е с начален час 14:30.

Каримански коментира и продължаващите преговори за съставяне на правителство с втория мандат между двете най-големи коалиции в Народното събрание - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Той изрази безпокойство, защото не забелязвал да има критерии за заемане на министерски пост. "Излиза, че не се изисква нищо. Тези, които изкарват за най-добри, нямат опит в публичните финанси. Асен Василев има ли? Такъв човек трябва да познава държавното устройство и как функционира администрацията. Без това не могат да се осъществяват политики и методологии", коментира той.

Той изрази раздразнението си и от поведението на депутатите, част от които днес се биха и плюха в пленарната зала на Народното събрание:

"Депутатите се занимават с егото си, а не с проблемите на хората. Комисиите почти буксуват, неслучайно нямат председатели. Моето мнение клони към експертно правителство. Инатът от страна на ПП да има политически лица в кабинета е неразбираем. Имаме достатъчно експерти. Много съм учуден, когато академик химик (Николай Денков е професор по физикохимия - бел. ред.) трябва да дава оценка кой е най-добрият финансист в България", посочи Каримански.

Според него е важно, че за пръв път страната е в състояние на изменение и допълнение на удължителен закон за бюджета. "В единната сметка на МФ има неснижаем остатък от 4,5%, а всичко над тази сума може да се харчи съобразно необходимостите и приоритетите в страната, това е ликвидността на държавата. Единната сметка е обща, оттам страната се разплаща с бизнеса. Накрая на годината обаче трябва да се възстановят средствата", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови