ВИДЕО: Плюене, сблъсъци и счупени очила в НС, след като Божанков нарече Цончо Ганев и Костадинов ''меки китки''

Заседанието е прекратено, промените в съдебната власт ще се гледат утре

Ружа Райчева 01 юни 2023 в 09:44 18274 25

Сблъсъци в парламента

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Сблъсъци в парламента

В пленарната зала се стигна до физически сблъсъци, след като по време на декларация от парламентарната трибуна Явор Божанков от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) нарече Костадин Костадинов и Цончо Ганев от "Възраждане" "меки китки". 

Напрежението тогава ескалира, Цончо Ганев заплю Божанков, а всички скочиха на крака. По-късно сблъсъкът продължи в кулоарите, където "Възраждане" дадоха кратък брифинг.

От видео, публикувано от Нова телевизия, се вижда, че и Явор Божанков плюе по Цончо Ганев. Не е ясно кой е започнал пръв.

Думите на самия Божанков в залата бяха провокирани от Искра Михайлова от "Възраждане", която направи декларация от парламентарната трибуна и заяви, че ПП-ДБ са национални предатели. 

Още докато Божанков вървеше към трибуната, за да отговори, се чу как Цончо Ганев от "Възраждане" му казва: "Само една дума да има за декларацията, ще видиш какво ще ти направя таблетчето".

"Говореха за меки китки. Двамата с Цончо с г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение", каза Божанков по време на декларацията си и напрежението избухна.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 10-минутна почивка, на трибуната дойдоха депутати и започна блъсканица. Неколкократно се чу репликата: "Хайде да не се бутаме". В сблъсъците се включиха множество депутати от няколко парламентарни групи, но най-активни бяха от групите на "Възраждане" и ПП-ДБ. Суматохата в залата продължи около 15 минути. 

След като ситуацията се поуспокои, депутатите Андрей Чорбанов и Филип Станев от "Има такъв народ" коментираха пред OFFNews, че Цончо Ганев и Явор Божанков са се плюли по време на сблъсъците, а очилата на депутата Веселин Вешев от "Възраждане" са паднали на земята.

След инцидента Манол Пейков от ПП-ДБ заяви, че първи е "скочил" Златан Златанов от "Възраждане". По думите му е имало ругатни и лични заплахи. Той нарече поведението на "Възраждане" "вдетиняване в Деня на детето". Манол Пейков коментира, че Божанков може да е прекалил, но че това е негов избори че поведението на "Възраждане" не е допустимо.

"Мъжеството е да се противопоставиш на подобни физически атаки, атаката не беше моя... Първият, който скочи, беше Злати. Не знам как се казва, знам го само по малко име", каза Манол Пейков. Той показа, че е бил одраскан по бузата по време на сблъсъците в залата. 

На въпрос от журналисти Цончо Ганев не потвърди дали наистина е наплюл депутат в залата. От "Възраждане" само коментираха, че по-късно ще дадат брифинг по случая.

Когато чу, че има сблъсък в пленарната зала, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ излезе бързо от кабинета си. "Как без мен?", пошегува се той.

Втори сблъсък

Депутатът от "Възраждане" Веселин Вешев придържа счупените си очила след сблъсъка. Снимка: БГНЕС

По време на брифинга на "Възраждане", в който обвиниха ПП-ДБ в провокация, също имаше сблъсък - между депутати от "Възраждане" и отново Манол Пейков. По адрес на Пейков с чуха възгласи "Махай се оттук" и "Викнете НСО!". 

Костадинов се закани, че оттук нататък, когато Божанков или Манол Пейков излязат на трибуната, "Възраждане" ще ги свалят оттам.

В крайна сметка Росен Желязков прекрати заседанието, за да се успокоят страстите. Промените в съдебната власт ще се обсъждат утре. В момента тече председателски съвет, на който се обсъждат наказанията, които ще бъдат наложени на участниците в инцидента.

След председателския съвет стана ясно, че наказанията ще бъдат обявени утре след пълно преглеждане на записите от пленарното заседание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

29

Constanza

04.06 2023 в 20:14

AlexT, жалко, че блестящото Ви описание го четем само ние, гласуващите. Онези, които не гласуват или си продават гласовете, не четат този вестник или изобщо не четат.

6eker4o, хубаво е, че децата Ви са конвертируеми и могат свободно да си избират къде да си търсят късмета, но не Ви ли се иска и да можете от време на време да се виждате?

12315

28

denislav

03.06 2023 в 12:18

@AlexT - по-добре структурирано и точно описание на развития социализъм аз не съм виждал - евала, свалям шапка. За протокола - роден съм през 1972 и смятам че съм жижял достатъчно в "земния рай" на социализЪма, за да имам мнение. Наистина смятам, че няма по-страшно нещо на света от работническо-селската власт.
Работниците трябва да си седят пред струговете, селяните - на село при земята, а държавата да водят хора, дето са прочели някоя и друга книга.
А 6eker4o, не си прав, приятелю, за децата. Те може и да са конвертируеми, даже още по-добре, но не искам моите (и твоите, и на всички ни) деца да си търсят щастието по широката земя заради тумба вресливи дебилни толупи, които са осрали родната им земя.
Просто не трябва да им позволяваме да я осерат.
И единствения законосъобразен начин да се случи това е ДА ХОДИТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ, мамка му.

89

27

bat.galin

02.06 2023 в 09:50

и после да не вземе някой да каже че гълтат ?
меките китки плюят ! факт !

1000

26

Минал Заминал

01.06 2023 в 19:14

Ха, ха, ха ! Бият паниковски, Пардон, путлер, пардон късопишковците в бг парламента !

-1555

23

ob1

01.06 2023 в 15:53

спиртак, лъжеш като дърт... Късопишков :)

-529

20

6екеr4о

01.06 2023 в 15:36

Уважаемият Алекс Т много подробно ни е припомнил какво ни очаква, това са и моите най-страшни опасения, поне това ме успокоява, доколкото може да има спокойствие пред такава мрачна переспектива, че децата ни са напълно конвертируеми, съдя по моите собствени, ще си намерят щастието нейде по широката земя!

Може би най-красноречивата подкрепа за написаното по горе е биографията на Кристо...