Quantcast

Адвокатът на Цветан Василев иска тълкувателно дело във ВАС заради КТБ

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2015 в 18:19 2418 2

Адв. Менко Менков
Адв. Менко Менков

Адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев Менко Менков предложи образуване на тълкувателно дело от Общото събрание на колегиите във Върховния административен съд във връзка с КТБ.

Поводът е отказът на председателя на ВАС да организира публичен и открит случаен избор на съдия докладчик и съдии, които да разгледат жалбите против определението, с което ВАС отказва да разгледа жалбите акционерите на КТБ срещу решението на Управителния съвет на БНБ за отнемане лиценза на банката.

Адвокат Менков иска гълкувателното решение ВАС да даде отговор на въпросите:

1. Какъв е кръгът на лицата, които имат правен интерес, на основание чл. 151, ал. 3 от ЗКИ, да обжалват пред ВАС Решението на УС на БНБ, с което се отнема лиценза на Банка за извършване на банкова дейност, когато Банката е поставена под специален надзор и са назначени квестори на Банката?

2. Конкретно, имат ли правен интерес по чл. 151, ал. 3 от ЗКИ акционерите и отстранените от длъжност по време на специалния надзор изпълнителни директори на Банка, поставена под специален надзор, да оспорват пред ВАС законосъобразността на Решението на УС на БНБ, с което се отнема лиценза на Банката за извършване на банкова дейност?

Предложението е изпратено до председателя на ВАС, главния прокурор, министъра на правосъдието, националния омбудсман и председателят на Висшия адвокатски съвет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2015 в 16:32

изказванията са му само и единствено да бави делото- един от продажните адвокати

04.02 2015 в 19:10

А защо пита, като се знае. Делото е предрешено, нали така, г-н Цацаров.