АДФИ хвана в крачка пътната агенция за договори за над 710 млн. лв.

При 90 от общо 95 допълнителни и извънредни задания са установени нарушения на ЗОП

OFFNews 31 август 2023 в 17:14 3900 1

пътища и тяхната поддръжка

Снимка Интернет

Голяма част от договорите не отговарят на изискванията по ЗОП.

Сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при възлагането на дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътища е направила пътната агенция, установи проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщиха от финансовото министерство.

Инспекцията е възложена от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на 28 юни 2022 г., а докладът е представен на МФ на 29 август 2023 г. и на регионалното министерство на 25 август 2023 г.

Задачата на финансовата инспекция е била да провери дали се спазва нормативната уредба в областта на обществените поръчки при възлагане на дейности чрез допълнителни и извънредни задания при изпълнението на сключени договори за периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2021 г., когато начело на кабинета за трети път е Бойко Борисов и двете служебни правителства на на Стефан Янев. Предметът им е поддържане на републиканските пътища.

Проверени са 95 допълнителни и извънредни задания на обща стойност 718 833 709 лв. без ДДС, квалифицирани от органите на ДНСК като "основен ремонт" по договорите за превантивно поддържане на републиканските пътища от АПИ.

Установено е, че по 90 допълнителни задания на стойност 710 331 833 лв. без ДДС, без да са налице основанията по чл. 116, ал.1 от ЗОП, са изменени договорите за извършване на поддържане на пътищата и с тях са възложени дейности с обхват и естество на "основен ремонт", които са извън предмета им. С това са нарушени съществени изисквания на ЗОП.

За нарушения при възлагане на поръчките са съставени 69 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) срещу 4 длъжностни лица, подписали допълнителните задания. По останалите 21 задания не е ангажирана административнонаказателна отговорност срещу отговорните длъжностни лица, подписали допълнителните задания, поради изтекли 3-годишни срокове по чл. 261, ал. 1 от ЗОП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика