60 самолета с българско оръжие са заминали за Украйна с подписа на Нинова

От България до полското летище Жешов край границата с Украйна през ден са летели самолети със 122 мм и 152 мм изстрели и реактивни снаряди. Изнесената продукция е 4200 тона

OFFNews 04 август 2022 в 12:27 13235 11

Бившият шеф на Кинтекс
Бившият шеф на Кинтекс Александър Михайлов.

60 самолета с българско оръжие са кацнали на летище Жешов в Полша през първите 4 месеца след началото на войната. Това обяви бившият изпълнителен директор на държавния оръжеен търговец Кинтекс Александър Михайлов.

Той бе освободен от вече бившия вицепремиер Корнелия Нинова след като обяви, че родна спецпродукция заминава за Киев.

Михайлов обясни, че именно летище Жешов, което се намира на 70 километра от полско-украинската граница, е логистичният хъб, през който минава основната част от доставките на оръжие за Украйна.

"Давам тази пресконференция, за да докажа лъжите на г-жа Нинова. Тя твърди, че "нито един български патрон не е заминал за Украйна", което не е така. С нейния подпис е изнесено оръжие на огромна стойност", каза бившият директор на Кинтекс.

Днес Михайлов представи пред журналистите справка, получена от Министерството на външните работи, за полетите с оръжейни доставки само до летище Жешов. 

"От получените данни става ясно, че за 14 месеца преди войната няма нито един полет с оръжейна доставка от България до това полско летище. От март до юни обаче 60 самолета са летели от България до Жешов. На всеки два дни е пътувал самолет, натоварен със 70 тона спецпродукция. Това са 4200 тона българско оръжие, които са равни на колона от 212 тира! Ако се подредят един зад друг те биха изпълнили разстоянието от Народното събрание до Цариградско шосе", каза Михайлов.

Той бе категоричен, че Нинова крие от обществото истината и припомни, че е завел две дела срещу нея. 

Според Михайлов през последния месец - месец и половина бившата икономическа министърка, след като е усетила, че няма да остане в управлението, умишлено не е подписвала заявки за износ на българско оръжие на стойност 1 милиард евро.

"Административно бави износа на български оръжия. Скандално е, че го прави целенасочено за да види какво ще направи сега президентът и служебното правителство", каза бившият оръжеен мениджър.

Според него така Нинова нанася огромна щета на военно-промишлените ни фирми.

"Служебното правителство трябва да реши проблема с блокираните заявления за износ на оръжия заради бездействието на Нинова. Индустрията не може да е неин заложник. Заради нея може да се стигне до протести на фирмите от бранша, плащане на неустойки по договори. А вече са получени аванси, наети са хора, купени са суровини и материали. Не може заради Нинова браншът да страда. Властта трябва да прекрати маскарада", категоричен е Михайлов. 

Той отрече твърденията на лидера на БСП, че е работил за частна фирма по времето когато е управлявал Кинтекс. Михайлов показа и справка от НАП, доказваща думите му.

Според него след началото на войната в Украйна страната ни е изнесла оръжие за 1,016 милиарда евро, а сега се бавят доставки за още толкова пари.

Съвсем реално е тази година да утроим износа на оръжие, каза Михайлов. 

Страната ни е изнесла основно 122 мм изстрели, 152 мм изстрели, ракетни снаряди за системи Град и други.

В момента търсене има за всичко, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

11

БСП сами се закопаха за изборите, могат да благодарят на Ниновица.

6245

8

kokoten

04.08 2022 в 16:22

...размирасало се говно е тоя пръдльо....правилно го е уволнила Курни.....добре е подписвала и дано да ни е добро оръжието и да е свършило работа...

804

7

luba6a2016

04.08 2022 в 14:17

червено-кафявата чума е смъртоносна за Бг-не ги ли ликвидирате,отново ще бъдете завладяни от побеснялата Рашка

1077

6

Dorian

04.08 2022 в 13:33

Браво!
Малко са…

6386

5

Zlatko

04.08 2022 в 13:15

Вместо да рИвеш пред медиите, ходи кажи на новия министър да подпише (и той, като теб репресиран от Нинова).
С такива изказвания нито ще увели, нито ще намали вота за Корнкила, ще получи точно толкова, колкото си заслужава през октомври.

П.П. не съм убеден, че е правилно да се изнасят публично данни с такава точност, когата е въпроса е за оръжие. Достатъчно е, да се обяви официално, че изнасяме, но какво и какъв вид……

2099

4

Mateevk

04.08 2022 в 13:05

Боже колко сме жалки и прости! Надпреварваме се да доказваме кой по не бил пратил оръжие на Украйна, вместо да ги залеем с оръжие и да си модернизираме армията, защото скоро може и на нашата врата да почука някой "вежлив" руснак!

3650

3

ImBlack

04.08 2022 в 12:50

След като сме им продали 60 самолета оръжие, редно е да им подарим още толкова. Евразийската фашистка кочина на Путлер е заплаха и за нас!

925

2

ешо

04.08 2022 в 12:44

е и