400 оръжейници от Емко на протест: Държавата унищожава завода ни

OFFNews 21 август 2017 в 10:24 4193 0

Работници от оръжейния завод "Емко" в Трявна протестираха днес с мирно шествие край международния път Русе - Свиленград, в района на село Вонеща вода. Провокира ги отнемането на лиценза на фирмата, което на практика означава край на производството.

400-те души бяха спрени от кордон полицаи и протестиращите не успяха да блокират Прохода на Републиката.

Хората се страхуват, че могат да останат без работа. Твърдят, че компанията умишлено се води към фалит.

Лицензът на предприятието бе отнет в края на юли с решение на междуведомствения съвет по доклад на министъра на икономиката, след като МВР констатирало нарушения в производството, а решението се свързва с конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев.

Без да коментира техните имена, директорът Славчо Демиев заяви:

"Явно има интереси, които са против дейността на фирма "Емко". Тези интереси са достатъчно силни и успяха да впрегнат държавната машина срещу фирма "Емко". От това вероятно е провокирано и решението на междуведомствения съвет", коментира Демиев.

На въпроса кой стои зад това той отговори: "Ясно е - вносителят е министърът на икономиката по доклад на МВР".

Предписанията на вътрешното министерство вече са изпълнени и лицензът може да бъде възстановен, убеден е Демиев. Решението също трябва да бъде на съвета, в който влизат представители на министерствата на отбраната, на икономиката, на вътрешните и на външните работи.

Надяваме се на мъдро решение, което няма да доведе до преустановяване на едно българско производство - отбеляза Демиев.

"В завода работят над 800 души. Ако те останат без работа в малък град като Трявна, ще има последствия за всички", коментира Ваньо Лазаров, един от протестиращите работници.

Ако няма решение през седмицата, ще се организират нови протести и ще бъдат затваряни пътища.

Министърът на икономиката Емил Караниколов защити отнемането на лиценза с факта, че в дейността на завода са установени редица нарушения, които трябва да бъдат остранени. 

„Има неправилно съхраняване на боеприпаси и други вещества. Държат се такива и на производствена площадка. Констатирани са и проблеми с пожарната безопасност”, поясни Караниколов пред Нова тв.

Той обеща лицензът да бъде възстановен при отстраняване на нередностите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови