2/3 от бензиностанциите у нас са пред затваряне

OFFNews 11 декември 2011 в 11:44 1402 0

ff0241a1b720a31ea3ab3f6987494683
ff0241a1b720a31ea3ab3f6987494683

Почти 2/3 от бензиностанциите са заплашени от затваряне заради липса на нивомерни системи на резервоарите си, съобщават от НАП. От общо 3200 бензиностанции у нас 2000 не са направили необходимото свързване, а срокът за това е до края на годината.

От друга страна, срокът за свързване на фискалните системи с датчиците на бензиноколонките и нивомерите на резервоарите, който е до края на март 2012 г.

Освен че е възможно да бъдат затворени за неспазване на сроковете, бензоностанциите ще бъдат глобени с по 10 000 лв., стана ясно на среща на ръководството на НАП, Българския институт по метрология, Българската петролна и газова асоциация, производители на фискални системи, сервизни и браншови организации.

Изискванията са въведени със закон от началото на 2011 г. Обектите за търговия на течни горива са задължени да отчитат по електронен път оборотите си в НАП. През юни бе въведено допълнително изискване да се добавят към съществуващата финансова информация и данни за точното количество горива, продадени на бензиноколонките и налични в резервоарите. Към вече изградените електронни системи търговците на горива инсталират нивомерни устройства, които позволяват на данъчните органи да следят в реално време не само финансовите потоци, но и точните количества горива, които минават през колонките или се намират в резервоарите на бензиностанциите. Цалта е пътят на горивото да се следи от внасянето му на територията на страната до данъчните складове и продажбата му на крайни клиенти.

Информационна кампания за търговците, на които предстои да свържат касовите си апарати с НАП, започва от приходната агенция. Всеки собственик на фирма ще получи имейл с напомняне и допълнителна информация. На сайта на агенцията вече има и електронен справочник, който показва дали дадено фискално устройство може да бъде доработено съобразно изискванията на закона или се налага закупуването на ново. Инспекторите, които правят проверки, раздават информационни брошури на търговците, а подробна информация за дистанционната връзка може да се получи на телефон 0700 18 700.

„Срокът за свързване на касовите апарати на всички търговци с НАП е 31 март 2012 г. Ако темповете по този проект се запазят, близо 50 000 търговци в страната няма да имат физическо време да изпълнят закона", заяви изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Той е категоричен, че няма да има компромиси за търговците, които не са спазили сроковете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови