1,3 млрд лв. са похарчени за замразения АЕЦ "Белене"

OFFNews 02 септември 2016 в 14:25 9428 2

1 305 945 000 лв. са похарчени за изграждането на площадката на АЕЦ "Белене". Това заяви в парламента енергийният министър в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов.

Парите са похарчени за изградените основна строителна площадка и спомагателни бази и съоръжения на територията на площадката АЕЦ "Белене" - сочат счетоводните регистри на Нациоаналната електрическа компания. 

Министърът поясни, че че 83 млн. лв. е балансовата стойност на въведените в експлоатация активи като земи, сгради, съоръжения, обзавеждане, изградени в основната си част през 80-те и 90-те години.

Разходите включват още 124 млн. лева за придобиване на активи в процес на изграждане – сгради, инфраструктура, съоръжения, 63 млн. старо оборудване, което е следвало да бъде изкупено от „Атомстройекспорт“, но това не се е случило и то също продължава да се води в тези сметки.

В разходите се включват 198 млн. лв. разходи за демонтиране на съществуващи сгради и конструкции, а разходите, свързани с дейността на архитект-инжинера, са 392 млн. лв. По думите ѝ в размер на 389 млн. лв. са извършените разходи във връзка със споразумение от 29 ноември 2009 г. „Реалните активи, които са въведени в експлоатация, са на балансова стойност 83 млн. лв.“, добави министър Теменужка Петкова.

„34 години хората от Белене очакват какво ще се случи с този проект“, заключи министър Теменужка Петкова.

"Трябва да се строи, в противен случай ще имаме два много скъпи реактори в Музея за социалистическото изкуство на Вежди Рашидов", коментира преди около месец и премиерът Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

2

OTBPAT

02.09 2016 в 14:34

Трябва да се сложат тези реактори на мястото на паметника на СА и да приключваме :))

..евентуално и паметна плоча с историята на това прилключение
 
X

Да помогнем на украинските деца!