Легендата Петър Петров пред Nostrabet: Левски вярваше, че ще вкара на немците и успя да го направи

OFFNews 25 август 2023 в 14:42 1195 0

Снимка Wikipedia

Петър Петров

Отборът на Левски изигра добър мач в Европа срещу Айнтрахт и равенството запази шансовете на „сините“ да влязат в групите на Лига на конференциите. Любопитно е, че преди 39 години Левски отново бе в подобна ситуация, само че в първия кръг от турнира за Купата на европейските шампиони, сега Шампионска лига. Тогава отборът също завърши 1:1 в София с германци, но с Щутгарт. В ответната среща „сините“ играха великолепно и след 2:2 се превърнаха в единствения български отбор, елиминирал действащ германски шампион в европейски турнир.

Част от онази славна формация на Левски бе и железният ляв защитник Петър Петров. Екипът на Nostrabet.com потърси легендата на клуба, за да се върне към онзи паметен сблъсък и да изрази своето мнение за продукцията на Левски срещу Айнтрахт и очакванията си за реванша във Франкфурт.

Г-н Петров, като гледахте Левски срещу Айнтрахт, какво си спомнихте от първата среща на тима срещу Щутгарт през 1984-та?

Тогава сценарият бе подобен, тъй като в края Петър Курдов изравни и стигнахме до добър турнирен резултат срещу стойностен противник преди реванша.

С какво успяхте да надделеете над Щутгарт?

Вижте, по онова време Левски имаше изключителен отбор за родните стандарти. Отбор, граден три години и с огромна индивидуална и отборна класа. Основите на този отбор, в който освен мен бяха и много други юноши на Левски, положи Бобата Жечев, а след това Васил Методиев, Бог да го прости, го доразви. На немска земя срещу Щутгарт ние изиграхме най-силния си мач в Европа и заслужено ликувахме.

Най-важното, което помните от тази среща?

Щутгарт логично влезе в ролята на фаворит. Все пак съперникът разполагаше с изобилие от стойностни играчи, като Карл-Хайнц и Бернд Фьорстер и Гуидо Бухвалд. Ние обаче им оказахме сериозна съпротива и в крайна сметка ги отстранихме. Те повеждаха на два пъти, като между двете попадения изравнихме чрез красив гол с глава на Николай Илиев. След почивката при 2:1 за тях успяхме да нанесем решителния удар след фамозен гол.

Бихте ли го описали за по-младите поколения?

Атаката започна от мен, след като подадох на Мишо Вълчев. Той прескочи шпагата на единия от братята Фьорстер до тъча, отскубна се от него и нахлу отляво близко до аутлинията. Последва невероятен пас с десен външен фалц на Мишо и Пламен Цветков със страхотно воле направи 2:2. Ако трябва да съм честен, толкова време мина оттогава, но още не съм виждал български нападател да подава такъв пас с външната част на крака. Подобно подаване обаче си беше патент на Мишо. Той го правеше редовно и в нашето първенство, и то от всякакви положения. Само той си знаеше как си обръща глезена, но по този начин е извеждал на чисти позиции Руси Гочев, Наско Сираков и Божидар Искренов.

Как приеха в Щутгарт поражението?

Това им се случи за втори път поред, тъй като предната година ги отстранихме и в турнира за Купата на УЕФА. Разбрахме, че на официалната вечеря след срещата техните ръководители казали на нашите: Ако знаехме, че за втора поредна година ще ни елиминирате, щяхме да ви дадем един милион марки, за да продължим, тъй като сега загубихме много повече.

Германската преса какво написа за този мач?

Запознахме се със статиите в немските издания благодарение на преводача ни Павката Бошнаков, Мир на праха му. Очаквано хвалеха Левски и критикуваха Щутгарт. Един журналист дори бе написал: Левият защитник на Левски като хладилник замрази играчите на Щутгарт и не им даде да го преминат.

Какво мислите сега за представянето на Левски в първия двубой с Айнтрахт Франкфурт?

Доволен съм, че не загубихме, защото момчетата не го заслужаваха и равенството е справедливо. Нашите момчета се раздадоха и показаха висок дух, а фантастичната ни публика създаде неописуема атмосфера по трибуните и заслужаваше този гол-шедьовър на Фадига накрая.

Как ще обясните грешката на Асен Митков, след която падна първото попадение на гостите?

Всеки може да сбърка, но неприятното е, че такива грешки в Европа се наказват, особено от германци. Но за мен по-важна е реакцията на Левски след гола. Нашите не се огънаха, а търсеха изравняването, и можеме до вкараме още до почивката. На Ел Джемели обаче малко не му достигна след прекрасното изпълнение от фаул, а Роналдо пропусна най-чистото положение избощо в мача.

Какво Ви хареса в играта на Левски?

Хареса ми, че играхме умно и търпеливо, като играчите следваха ясния план на треньора и играха по един и същи начин, независимо, че изоставаха в резултата. Хареса ми, че не позволихме на съперника да създаде положения, което говори добре за отборната ни игра в защита. Хареса ми също, че отговорихме на динамиката и интензитета на гостите, както и че търсехме гола и до последно вярвахме, че ще го отбележим.

Какво бихте казали на тези, които смятат, че Айнтрахт няма нищо общо с отбора, който вдигна трофея в Лига Европа преди една година?

Дори Айнтрахт да е направил крачка назад, той си остава солиден тим и предвид разликата във футбола между Германия и България, трябва да се отдаде дължимото на Левски, на неговите футболисти и на треньора им, за представянето на тима и постигнатия турнирен резултат.

Кой е фаворит за реванша?

Разбира се, такъв остава Айнтрахт, но ми се иска да вярвам, че след срещата в София нашите футболисти са придобили още по-голяма увереност и самочувствие, и ще се представят на ниво и в Германия.

Как трябва да играе Левски във Франкфурт, за да излезе краен победител?

При всички случаи трябва да сме по-прибрани и внимателни в защита, и да не допускаме непредизвикани грешки. Трябва да не им оставяме празни пространства на нашата половина, да имаме бърз преход в двете фази и да дебнем шанса си на контраатаки. Все си мисля, че бързината на Уелтон може да се окаже решаваща, тъй като защитниците на Айнтрахт са тромави, и ако получава перспективни пасове и успява да ги надбяга, ще стане интересно.

Ако Левски не успее да влезе в групите на Лига на конференциите, как ще го приемете?

Това в никакъв случай няма да омаловажи най-доброто представяне на Левски в Европа от дълго време насам. За първи път през последните 13 години стигнахме толкова далеч в Европа и си осигурихме добри приходи, което е много важно, предвид финансовото състояние на клуба. Задачата в тази европейска кампания е изпълнена и дано тези успешни игри на Левски му дадат тласък да се представя още по-силно в първенството и да се бори за титлата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!