Лалетата ще се опитат отново да разцъфнат на Световното в Катар

Василен Петров 16 ноември 2022 в 13:33 909 1

Нидерландия

Снимка GettyImages

"Оранжевите" ще напомнят на света, че са отбор, с който останалите трябва да се съобразяват.

Нидерландия определено е един от отборите, които биха могли да се превърнат в приятна изненада на тазгодишното Световно първенство в Катар.

Последните няколко години "оранжевите" не демонстрираха достатъчно високо ниво, но тимът успя да извърши смяна на поколенията.

Славно минало

Националният отбор по футбол на Нидерландия е участвал на 8 Световни първенства, като дебютира през 1934 година в Испания. Най-сериозните постижения на голямата световна сцена са трите финала през 1874, 1978 и 2010 година. И трите обаче са загубени. Две от тях са срещу страната домакин в надпреварата, съответно ФРГ с 1:2 и Аржентина с 1:3 след продължения, а през 2010 година от "Ла Фурия Роха" с 0:1 след продължения. 

Световен вицешампион през 1974 година 

През 70-те години на 20-и век нидерландските футболисти практикуват популярния "тотален футбол", измислен от наставника Ринус Микелс. Като треньор на Аякс, Барселона и Нидерландия той разработва безпрецедентна тактическа схема, базирана на идеята за пълна подвижност и универсиалност на играчите на всички позиции по терена. Стилът на игра осигурява взаимозаменяемост между футболисти от различни роли и цели линии, бързото придвижване по игрището и акцент върху атаката. От добре контролирания хаос на футболистите на Микелс на противниците буквално им "се завива свят".  

Мотор и мозъчен център на "оранжевия часовник" е един от най-изтънчените виртуози на всички времена - Йохан Кройф. Той често е определян за "играч-оркестър". Кройф просто рисува играта на "лалетата", но около гения, са събрани и доста други талантливи футболисти като Роб Рензенбринк, Йохан Неескенс, Руди Крол. 

По време на квалификационните срещи за Световното първенство "лалетата" побеждават Белгия, както и Норвегия и Исландия, след което оглавяват групата с рекордна обща голова разлика от 24:2. В следващите фази отборът явно превъзхожда съперниците, отстранявайки Уругвай с 2:0, България с 4:1, Аржентина с 4:0, ГДР с 2:0 и Бразилия с 2:0. Само Швеция съумява да запише равенство във втория мач от групите. 

Решаващият сблъсък в турнира срещу Германия обаче се превръща в истинска трагедия за нидерландците. Началото му е безпрецедентно за финален двубой. След първия съдийски сигнал Нидерландия бие център и осъществява 16 подавания, при които Кройф се връща в отбраната, за да стартира първото нападение. Секунди по-късно капитанът стремглаво напредва към наказателното поле и се врязва в немската защита между персоналния си пазач Ханс-Хуберт Фогтс и Ули Хьонес. Впоследствие Хьонес извършва нарушение, което води до отсъждане на 11-метров наказателен удар, който със силен и плътен изстрел Неескенс вкарва неспасяемо в мрежата на Сеп Майер, който прави плонж встрани и няма възможност за намеса. Още във втората минута от двубоя Нидерландия вече води с 1:0, а Германия дори не е успяла да играе с топката. 

Постепенно бундестимът се концентрира и изравнява играта. Още през първата част той успява да обърне резултата до 2:1 с попадения на Пол Брайтнер и Герд Мюлер. Цяло второ полувреме нидерландците владеят инициативата на терена и постоянно атакуват, топката обаче е като омагьосана - не влиза и не влиза!. Фогтс играе изключително твърдо, на моменти даже грубо срещу Кройф, извършвайки редица тактически нарушения, които водят до накъсвания на играта за "оранжевите". Нидерландия без съмнение се проявява като най-стойностния отбор на Мондиала през 1974 годна, но не става шампион. 

След 1978 година тимът не успява да се класира за световни финали в продължение на 12 години. 

През 1990 година участва на турнира в Италия, но се представя разочароващо. След 3 равенства в предварителната група с Египет, Англия и Ирландия успява да се класира за осминафиналната фаза, където губи отново от ФРГ с 1:2. 

През 1994 година в САЩ отборът отпада от бъдещия първенец Бразилия с 2:3, докато през 1998 година достига до 4-та позиция на шампионата във Франция. 

Представяния на Европейски първенства (1976-2000 година)

Нидерландия е регистрирала 8 участия на Европейски първенства по футбол, като първото е през 1976 година в Югославия. Най-значимият успех лалетата записват през 1988 във ФРГ, където печелят титлата, надделявайки на финала срещу СССР с 2:0.  Тогава на мястото на Кройф са трима други магьосници - Гулит, Рийкард и Марко ван Бастен. А феноменалният гол на ван Бастен на финала завинаги остава във футболната история. 

През 2000 година заедно с Белгия страната е домакин на 11-ото Европейско първенство и достига до полуфиналния етап с Италия, загубен след 5 пропуснати дузпи. 

"Лалетата" при Ван Гаал 

Селекционерът на Нидерландия Луис Ван Гаал включи двама дебютанти в групата от 26 футболисти за предстоящото Световно първенство в Катар - халфът на ПСВ Айндховен Шави Симонс и бранителят на Байер Левекузен Жереми Фрипмонг. Сред повиканите присъства и стражът на Хееренвен Андриес Ноперт, който бе в състава и през месец септември, но не записа минути. 

Голямата липса е свързана с Яспер Силесен, тъй като 33-годишният вратар има 63 мача за "оранжевите" и бе част от отбора, завоювал бронзовите медали на Мондиала през 2014 година. 

Повиквателна обаче е получил Мемфис Депай, който почти не е играл на клубно ниво от началото на кампанията. 

Вратари: Джъстин Бийлоу, Ремко Пасвеер, Андриас Ноперт

Защитници: Нейтън Аке, Върджил Ван Дайк, Матаяс де Лихт, Юриен Тимбер, Стефан де Фрай, Дейли Блинд, Дензъл Дъмфрис

Халфове: Стивън Бергхуис, Френки де Йонг, Тюн Копмайнерс, Дейви Клаасен, Мартен де Роон, Шави Симонс, Кенет Тейлър

Нападатели: Стивън Бергвайн, Мемфис Депай, Коди Гакпо, Винсент Янсен, Люк де Йонг, Вут Вегхорст, Ноа Ланг

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови