Христо Янев пред Nostrabet: Без работа с български играчи, няма как да развием футбола ни

OFFNews 15 януари 2024 в 08:36 901 0

Христо Янев

Снимка Nostrabet

Христо Янев

Наставникът на Ботев Враца, Христо Янев, даде ексклузивно интервю за спортния сайт Nostrabet.com. Специалистът сподели какво е настроението в лагера на врачани в първите дни на зимната подготовка, преди старта на втория полусезон в efbet Лига. Легендата на ЦСКА заяви, че е успял да си изчисти главата и да се презареди за задаващите се битки.

Янев не пропусна и да затвърди, че неговото желание е да работи с български футболисти, но добави, че това в много голяма степен зависи от тяхната мотивация. Треньорът смята, че е отговорност на всеки клуб да разчита на българи, за да се подобри положението на родния спорт.

Здравейте, господин Янев! Зимната подготовка за Вас и Ботев Враца започна преди дни. Какво е настроението във Вашия лагер в тези първи дни на годината?

Здравейте! Определено има настроение в съблекалнята и в тренировъчния процес и ние ще се опитаме да го запазим все така приповдигнато.

Знаем, че краят на миналия полусезон не беше лесен за Ботев. Успяхте ли да изчистите главата си след почивката и заредени ли сте с нови сили?

Успях да си почина пълноценно, дадохме малко повече време и на отбора да го направи. Зареден съм с достатъчно енергия, за да я предам на отбора и клуба в предстоящите месеци. 

В кои чисто игрови аспекти искате да подобрите най-много нещата в тима?

В точково отношение! Отборът направи добри мачове, чисто футболно. Стояхме добре срещу силни отбора. Ще искам да сме по-рационални и да извличаме и невъзможното от нас, за да печелим максимален брой точки! 

Трансферният прозорец е отворен и вече обявихте, че търсите попълнения. На кои позиции в най-голяма степен имате нужда от подсилване?

Като треньор искам да работя с мотивирани футболисти, които имат желание да израстват във всяко едно отношение. Търсим хора на няколко позиции, водим разговори на всякакво ниво. Няма да се откажа от добри футболисти с опит, качества и характер! 

Колко е трудно да се намерят правилните хора за един клуб с финансовите възможности на Ботев Враца?

Искам да подчертая, че Ботев Враца осигурява добри финансови условия. Всичко е въпрос на късмет да попаднеш на точния футболист, в точния момент, както и неговото желание и неговата нагласа да съвпадат с тази на клуба.

Заявихте, че искате да разчитате на повече българи. Бихте ли призовали генерално повече клубове у нас да заложат на подобна стратегия?

Искам да работя с български футболисти, но не насила! Те трябва да искат да се развиват повече от всеки друг. Всеки клуб сам определя приоритетите си, но без да работим с български футболисти, не може да очакваме да развиваме футбола ни! 

Виждате ли млади момчета от школата на Ботев Враца, които са готови да помогнат на първия отбор?

Виждам млади футболисти с качества, които във времето могат да са полезни на клуба – става дума за Митко Панов, Иван Нешков, Любо Василев, Пламен Петров. Качваме и други момчета да тренират с първия отбор. Всичко зависи от тях и когато ни покажат, че са готови във физически, емоционален и тактически план, с радост ще получат шанс за изява! Не искам да натоварвам никого с очаквания, това е бавен процес и трябва да имаме търпение - ние като треньори и младите футболисти към себе си в този труден процес …

Ясно е, че целта пред Вас е спасяването на елитния статут. Кои очаквате да са основните конкуренти в тази битка?

Всеки отбор, срещу който се изправим, е наш конкурент. От всеки може да спечелим точки и да загубим такива. Трябва да подхождаме спрямо всеки противник, срещу когото се изправяме, с уважение и спрямо онова, което реално може да постигнем в дадения мач.

До края на редовния сезон имате 5-6 сравнително удобни домакинства за набиране на точки. Там ли ще е насочен основно фокусът, имайки предвид, че гостуванията са почти изцяло срещу тимове, борещи се за челните позиции?

За мен няма такова нещо като удобен мач. Ако кажа такова нещо означава, че не уважавам отбора срещу нас! Фокусът ще е насочен върху това да сме постоянни. Това означава да не делим отборите на по-добри или по-лоши, а да търсим във всеки мач нашите възможности за успех.

И за финал, господин Янев – какво бихте казали на феновете на Ботев Враца преди старта на мачовете през 2024-а година?

Пожелавам на всички в града да са здрави и да подкрепят клуба си, да идват повече хора на стадиона и всички заедно да се борим, да страдаме и да се радваме на онова, което се случва с отбора!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика