Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

Германия стартира Евро 2024 с разгром в чест на Кайзер Франц

Теодор Борисов 14 юни 2024 в 23:04 3221 0

Кай Хаверц празнува третото попадение за Германия

Снимка Getty Images

Кай Хаверц ликува със съотборника си Джонатан Та, след като е направил 3:0 от дузпа.

Германия разгроми Шотландия с 5:1 и започна по най-добрия начин домашното Евро 2024. Препълненият „Алианц Арена“ в Мюнхен стана свидетел на пълна доминация от страна на играчите на Юлиан Нагелсман, докато въпреки солидната подкрепа на своите привърженици британците просто не успяха да се противопоставят на по-класния си съперник. Това е и най-убедителната победа в откриващ мач на еврофинали в досегашната история на надпреварата.

Още от самото начало Бундестима осъществи силен натиск и в 10-ата минута вече бе напред в резултата. Дълъг пас на Тони Кроос от центъра намери Йошуа Кимих на десния фланг, той изпрати топката в зоната пред наказателното поле, а намиращия се абсолютно непокрит Флориан Вирц не остави шансове на Ангъс Гън с премерения си изстрел. Голът вдъхна увереност на домакините, които в последните си няколко участия на големи форуми неизменно разочароват феновете си, и те удвоиха преднината си в 19-ата минута.

Това се случи с попадение на Джамал Мусиала, който завърши по най-добрия начин комбинация, започнала от Илкай Гюндоган и преминала през Кай Хаверц. Некоординираните действия на отбраната на Шотландия доведоха до дузпа във вреда на играчите на Стив Кларк в 25-ата минута, която обаче Клеман Тюрпен впоследствие отмени след консултация с ВАР.

Нищо обаче не можеше да спаси каледонците минута преди почивката, когато грубо влизане на Райън Портиъс срещу Илкай Гюндоган бе санкционирано с червен картон и дузпа за Германия. Ударът от бялата точка на Кай Хаверц бе неотразим за Гън и така маншафта се оттегли на почивка с преднина от 3 гола за пръв път в историята на европейските първенства.

Въпреки направените промени след почивката домакините продължаваха да доминират и последователно Антонио Рюдигер и Флориан Вирц пропуска от чиста позиция. Четвъртият гол все пак дойде в 68-ата минута и бе дело на резервата Никлас Фюлкруг, който се възползва от грешката на друг футболист, който се появи от пейката - Грант Ханли.

Нападателят на Борусия Дортмунд, който няколко дни преди шампионата се сби със съотборник на тренировка, отново бе в прегръдките на съотборниците си в 76-ата минута, но попадението му след пас на Томас Мюлер бе отменено поради засада. Атрактивните шотландски фенове, които поставиха на изпитание запасите от бира на заведенията в Мюнхен, все пак получиха възможност да се израдват в 87-ата минута при автогола на Антонио Рюдигер, но това е слаба утеха за незрачната продукция на техните любимци. В последната от трите добавени минути Германия оформи крайното 5:1 след премерен удар на резервата Емре Джан от границата на наказателното поле.

Вдовицата на Франц Бекенбауер Хайди постави купата на Евро 2024 по време на официалното откриване

Срещата бе предшествана от официалното откриване на надпреварата, участие в което взеха 269 танцьори. За разлика от други години музикалната част не бе на самия стадион, а на отделен концерт в Щутгарт, за чието оформление се погрижи DJ Робин Шулц. Без съмнение най-затрогващият момент бе отдаването на почит на легендата на немския футбол Франц Бекенбауер, който почина на 7 януари тази година. Поради тази причина купата „Анри Делоне“, за която ще се борят отборите на Евро 2024, бе внесена от вдовицата на Кайзер Франц Хайди, редом до бившите играчи на Бундестима Юрген Клинсман и Бернард Дийтц. Слагайки трофея на специалната поставка тя със сълзи на очи помаха към небето и този жест нямаше как да не трогне присъстващите германски и шотландски фенове.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов