Гарет Саутгейт: Дано утре всеки да говори за футбол, а не за расизъм

Донислав Донев 13 октомври 2019 в 20:39 1856 0

Селекционерът на английския национален отбор по футбол Гарет Саутгейт се надява, че в понеделник вечер няма да се говори за расизъм, а само за футбол. Специалистът говори пред медиите преди утрешната евроквалификация с България.

Саутгейт уточни, че всички коментари около нашумялата тема с расизма са били продиктувани от факта, че гостуването на Черна гора е било много тежко за футболистите, след като точно тогава Рахим Стърлинг бе нападан с маймунски звуци.

"Чака ни изключително важен и тежък мач. Подготвихме се здраво, за да реагираме след загубата от Чехия. Играхме преди 20 години срещу България (б.р. - равенството 1:1 през 1999 година в евроквалификациите), а тогава беше много тежък мач. Ще трябва да се потрудим доста, за да вземем точките срещу България.

Може би всичките сме фокусирани върху следващото лято. Но трябва да сме сигурни, че ще се класираме и да се представим по начин, който е добър. Представянето срещу Чехия бе слабо. Загубите са част от играта.

Всеки играч е готов. Само Дани Роуз има проблеми и не пътува с нас, отпадайки от групата, но всички други са добре. Анализираме всички аспекти от играта си и се фокусираме върху неточностите си. Променяйки схемата, еволюираме като състав и не може да има успех, ако няма промени.

В Прага казах, че сме гости в друга държава, но ние самите имаме проблеми на местно ниво. Истината е, че трябваше да подготвим футболистите за това, което стана в Черна гора. Имаме пълно доверие на властите и ми се иска всеки утре да говори за футбол, не за расизъм.

Трябва да се класираме на голямо първенство, за да се реши дали сме голям отбор. Направихме силен Мондиал и играхме добре в Лигата на нациите. За да сме сред най-добрите, трябва да подобряваме различни аспекти от играта.

Когато освободиш даден играч, какво прави си е негова работа. Това, което научи Джеймс Мадисън е, че щом си в националния отбор, то трябва да имаш голяма отговорност. Видяхме снимките в казиното, но според мен той си научи урока", каза Саутгейт.

На събитието в зала "Родина" на "Васил Левски" присъства и звездата на "трите лъва" и Тотнъм Хари Кейн, който изрази надежда, че британците ще се абстрахират от загубата от Чехия (1:2) в Прага преди няколко дни и се представят на ниво в София.

"Очевидно всички бяхме разочаровани от резултата срещу Чехия. В последните 2-3 години получихме доста хвалби относно играта си. Но това се получава, когато не си фокусиран и не играеш на топ ниво в Европа - биваш наказан. Не бива да се вторачваме в тази загуба, трябва да се фокусираме върху мача утре, който ще бъде изключително труден. Трябва да покажем, че сме си взели поука.

"Най-важното е да се фокусираме напълно утре и да вземем трите точки. В началото на седмицата имахме среща за това какво би се случило при расистки скандирания, но може въобще да не се стигне дотам. В крайна сметка си има протокол, футболистите просто трябва да си свършим работата на терена, затова сме изцяло фокусирани върху футболния мач.

Опитвам се да давам пример на останалите във всеки момент, така или иначе ние имаме доста опитни футболисти. В крайна сметка сме на първа позиция, победа утре ще ни постави в прекрасна позиция за класиране, така че това е нашата главна цел", каза Кейн.

Впечатление направи това, че британската делегация, която бе на пресконференцията напусна "Васил Левски" при много сериозни мерки за сигурност. Хари Кейн пък намери време да обърне внимание на няколко фена, които го чакаха пред Сектор А и се снима с тях. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови