Александър Томов: УЕФА има думата за ЦСКА, може би не позволиха на Ганчев да оздрави клуба!

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2017 в 17:27 2152 0

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов заяви пред Sportal.bg, че казусът около приемствеността на 31-кратните шампиони ще се реши от УЕФА. В момента два клуба претендират за наследството на фалиралото дружество - този, който играе на "Българска армия" и получава подкрепата на феновете и ползващи абревиатурата аматьори.

"Става дума за сериозен юридически казус, който ще се реши в Нион. ЦСКА е фалирал през 2015 година предумишлено, категорично! Съдя лицата Манджуков, Инджов и Милко Георгиев. Такива предумишлени фалити не трябва да се правят! ЦСКА загуби от това, публиката загуби, държавата загуби - търсим справедливост в съда.

Оставих ЦСКА, но нямах избор предвид тежката политическа атака към мен. В течение на два месеца бе натиснат моят бизнес, бяха отказани да ни се дадат имотите. Викнаха моя азиатски партньор и му казаха: "Няма да работиш с него". Това е финансов натиск! Когато си подложен на такъв натиск, идва момент да потърсиш партньор. Манджуков е човек с пари, декларира ми приятелство. До края на март тогава ми казаха, че нямат нужда от мен. Те поеха отговорност на публична пресконференция! Голямата драма дойде, когато те разпуснаха отбора. Фалираха клуба!

Феновете сочат мен заради незнание и пропаганда. Истината е, че ние поехме клуба с 38 милиона лева задължения и го оставихме с 22 милиона лева задължения. Това го има в документи в БФС. Отделно тези преди нас бяха оставили клуба без футболисти. А ние изградихме отбор. През 2014 година имахме големи приходи - 4 милиона от продажбите на Райс Мболи, Ивайло Чочев и Сержиу Буш.

Онези след нас взеха отбора не с цел да го развият. Имаха нареждане от високо политическо ниво, не ме питайте повече. Гриша Ганчев през март ми каза, че е преценил, че не може да се справи. Това беше през март. Във футбола само сме давали, това може да се провери. Може да се види по официални данни. През 2015 година имахме план да намалим дълговете до 10 милиона лева, ако бяхме реализирали продажбите.

Защо Левски имаше по-големи дългове няколко пъти, но не беше фалиран? Защо? Едно време, когато тук беше Прамод Митал, не ни дадоха базите. Много е смешно това Министерство на спорта, не само при Кралев, но и придш него. Кралев даде ли пари на Черно море, на Спартак (Варна), на Лудогорец? А на ЦСКА какво даде? Този стадион е на министерството. Кралев трябва да знае, че така българският спорт ще си остане под масата. Докарах тук мултимилиардер от Хонконг и да не ви казвам на какво го направиха. Срамно е за българската държава. Искат да контролират феновете, Левски и всичко. В цивилизована Европа така не се прави.

Гриша Ганчев е дошъл, след като клубът беше фалиран. А защо не тръгна по пътя на оздравянето, го питайте него. Това е грешка! Може да не му е било разрешено! Сега ЦСКА щеше да играе в Лига Европа. Феновете бяха излъгани. При титлата през 2008 година всичко тръгна от кабинета на Сергей Станишев. Получихме поздравителни телеграми тогава за 60-годишнината на клуба от Георги Първанов, от Бойко Борисов, но не и от Станишев. Всичко е до контрола върху фенските маси. На ниво политика винаги ЦСКА и Левски са били обект на голямо задкулисие. Само от участието ни тогава в Шампионската лига, два мача, щяхме да имаме 1 милион, който данъчните можеха да си вземат. Защо отнеха лиценза? Красен Кралев пък сега стана за смях на всички! Видяха всички неговия подпис, че сме забили повече от пирон.

Правителствата се сменят, задкулисните играчи остават едни и същи. В онзи май през 2008 година президентът на Левски посещава 12 пъти Станишев, а Станишев прати незаконно ДАНС в ЦСКА. Истината е, че Станишев искаше да ме махне от ЦСКА. С такива некадърници, стават батаци! Въпросът с базите на ЦСКА не е решен от вече 20 години. През 2015 година натискът отново беше от толкова високо ниво, както през 2008-а. След като ДАНС влезе в ЦСКА, офицерът, който ръководеше акцията, ми каза, че се срамува.

Щом има два ЦСКА, това показва, че ЦСКА не може да бъде убит. Знам, че в ЦСКА 1948 има прекрасни футболисти, бивши играчи на ЦСКА. УЕФА в крайна сметка трябва да припознае един от клубовете. Мисля, че тази година не, но в перспектива това може да се случи. УЕФА се страхува да не създаде прецедент. Защото иначе всеки клуб може да закрие дълговете си, но да си оставят активите, но това е незаконно. Има поне 150 клуба в Европа с по-големи дългове от на ЦСКА. Затова УЕФА се страхува да не допусне прецедент. Злото с ЦСКА обаче е допуснато. С нашия отбор щяхме да сме шампиони! А те пробиха отбора, принудиха Стойчо Младенов да напусне, попитайте Анатоли Нанков за опита да се купуват футболисти. Имах мечта да превърна ЦСКА в Арсенал. Рано или късно феновете ще се обединят!

Днес видях несериозното съобщение, че ще има нов търг. Това е юридически несериозно. Щом има победител на търга, той трябва да плати. Ако не плати, след него има друг и т.н. Логичен въпрос е защо 8 милиона не се платиха за оздравяването на клуба. Ако се бе поело по пътя на оздравяването, щяха да са необходими дори по-малко пари и отборът щеше да участва в турнирите на УЕФА", казва още Томов пред Sportal.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови