Външният министър: Крим е Украйна, трябва да се деокупира

България осъди нарушението на човешките права в полуострова, завладян от Русия

OFFNews 23 август 2021 в 18:35 8811 6

Министърът на външните работи Светлан Стоев, който е на посещение в Киев, потвърди последователната подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници и изрази тревога от нарастващата милитаризация в Черноморския регион.

Светлан Стоев направи изказване на учредителната Среща на върха на Международната Кримска платформа.

Форумът, иницииран от Украйна и подкрепен от ЕС, е под патронажа на президента Володимир Зеленски и цели да засили вниманието на международната общност към незаконната анексия на Крим и необходимостта от реинтеграция на полуострова в състава на Украйна.

„Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториалните води", заяви външният ни министър и изрази убеденост, че платформата ще допринесе към международните усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна.

Министърът на външните работи на България подчерта, че като член на Европейския съюз и като приятел и партньор с историческа българска етническа общност в Украйна, страната ни ще продължи да бъде силно ангажирана в прилагането на политиката по непризнаване на анексията на Крим.

„Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред", каза още първият ни дипломат.

Стоев заяви, че като черноморска страна България е загрижена от нарастващата милитаризация на региона. В изказването си той акцентира и върху необходимостта от осигуряване на свободно преминаване към украинските пристанища в Азовско море. Пълното и цялостно прилагане на Минските споразумения е единственият път за политическо решение на конфликта в и около Украйна.

Форумът завърши със съвместна декларация, в която се приветстват необходимите дипломатически усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Изразява се тревога от милитаризацията на Черноморския регион и се осъжда нарушенията на правата на човека в Крим.

Сред участниците в Срещата на върха са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, както и високопоставени представители на 46 държави и организации.

По време на посещението си в Киев министърът на външните работи Светлан Стоев разговаря с украинския външен министър Дмитро Кулеба, като двамата обсъдиха традиционно добрите и приятелски отношения между България и Украйна, възможностите за тяхното задълбочаване, включително и в контекста на българската етническа общност в страната.

Министър Стоев подчерта, че за България 200-хилядната българска общност в Украйна е естествен мост на приятелство между двете страни, като изрази благодарност за запазването през 2020 г. на Болградския район в Одеска област като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград. В този контекст българският министър отбеляза, че България ще се радва в скоро време да получи официален отговор на очакването си за разкриване на консулска канцелария в Болград, която да облекчи връзката на сънародниците ни с България.

В хода на разговора като знак на поредна подкрепа за Украйна бе препотвърдена готовността на България да дари на страната 50 000 дози ваксини срещу коронавирус „АстраЗенека". До момента само по линия на официалната си помощ за развитие България е подкрепила Украйна чрез проекти на стойност над 850 000 евро.

Украинският министър на външните работи благодари за изразената подкрепа за Кримската платформа и за последователната политика на България в подкрепа на украинския суверенитет, териториална цялост, политиката на непризнаване на анексията на Крим и град Севастопол и за подкрепата за европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна.

Министър Стоев покани Дмитро Кулеба да посети България като двамата се договориха визитата да бъде предшествана от политически консултации между МВнР на двете страни на ниво заместник-министри.

Отделно, в рамките на форума, министърът на външните работи на България имаше кратки разговори с колегата си от Турция Мевлют Чавушоглу по ситуацията в Афганистан, с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, с когото обсъдиха продължаването на преговорния процес на експертно ниво, с външния министър на Румъния Богдан Ауреску, на когото благодари за помощта при евакуацията от Афганистан на български граждани. Кратки разговори бяха проведени и с външните министри на Австрия, Ирландия, Черна гора, с премиера и с външния министър на Хърватия и с премиера и военния министър на Швеция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

4

Bace7

23.08 2021 в 20:49

Нито го знам Светлан, нито го познавам. Но съм абсолютно сигурен, че изказванията му нямат никаква тежест, т.к. не е избиран от никого. Статутът му е на бушон ниско напрежение, пробутан временно на ръководна позиция от самозабравилия се фармасонин фатмак, който като бълнува за вечна власт чрез безкрайни служебни правителства, и затова прави дудуци на САЩ с някакви Тримория и пр. дивотии. Българският народ не иска да дружи с неонацисти, и не е гласувал на никого правото на русофобски изстъпления. Докато се усетим, и тия нищожества пак ще се пробват да ни наврат джендъра, и да прокарат гей пропаганда в училищата.

12498

2

noctacom

23.08 2021 в 19:55

това някаква скрита реклама на дюрекс ли е