Премиерът на Швеция издържа на поста по-малко от 12 часа

Причината Магдалена Андершон да подаде оставка е разпадът на коалицията

OFFNews 24 ноември 2021 в 20:17 4418 0

Лидерът на социалдемократите Магдалена Андершон издържа по-малко от 12 часа на поста премиер на Швеция и подаде оставка заради разпада на управляващата коалиция, съобщи Ройтерс.

Първата жена премиер на страната заяви, че решението на Зелената партия - младшия партньор в управляващата коалиция, да се оттегли, я е принудило да подаде оставка. Но съобщила на председателя на шведския парламент, че е готова да поеме отново поста при еднопартийно социалдемократическо правителство.

Причината на Зелената партия да излезе от правителството е отхвърленият от парламента на Швеция законопроект за бюджета на коалицията.

Андершон пое поста министър-председател от Стефан Льовен като ръководител на малцинствена коалиция, подкрепена от левицата и центристите, но този съюз се разпадна, тъй като Центристката партия отказа да подкрепи правителствения законопроект за финансите.

Парламентът прие днес държавните разходни планове, изготвени от три опозиционни десни партии, което накара Зелената партия да се оттегли.

Сега председателят на парламента Андреас Норлен ще реши следващата стъпка в процеса на формиране на ново правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!