"Света София" отваря врати на 24 юли за петъчната молитва на мюсюлманите

OFFNews 11 юли 2020 в 16:54 2620 0

Храмът "Света София" ще бъде отворен за поклонение на 24 юли за петъчна молитва на мюсюлманите, заяви турският президент Реджеп Ердоган пред турското издание "Hurriyet". 

Вчера турският Държавен съвет, който е висш административен съд на страната, отмени решението от 1934 г., с което църквата-джамия бе превърната в музей.

Късно снощи стотици мюсюлмани изпълниха площада пред "Света София" и участваха в благодарствен намаз по случай обявяването й с указ на президента Ердоган отново за джамия, след като 86 години изпълняваше функциите на музей. Мюсюлманите ликуваха, отправяха молитви и благодарности за събитието, които продължиха до късно.

Датата 23 юли е емблематична в новата история на Турция, тъй като съвпада с годишнината от подписването на Лозанския мирен договор през 1923 г., с който се уреждат суверенните граници на съвременната турска държава, предаде БТА. 

В послание Ердоган каза, че връщането на функциите на джамия на "Света София" е въпрос на държавния суверенитет на Турция.

Той посочи, че в Турция има 453 църкви, синагоги и катедрали. "Всички те са действащи. Тази панорама е израз на нашето разбиране, че многообразието на религиите е нашето богатство", добави турският президент. 

Ердоган обясни, че посещението в джамията "Света София" вече ще бъде безплатно. Докато тя бе музей, влизането ставаше срещу заплащане.

Предстои заседание на Министерския съвет, на което ще бъдат обсъдени режимът за ритуалите и посещенията, включително и на чужденците.

По думите на Ердоган, уреждането на новия режим за посещенията в джамията "Света София", на мюсюлманските и държавните символи, както и други детайли ще отнеме близо шест месеца.

Относно християнските символи - мозайките и фреските, засега се смята, че ще бъдат затъмнени, или осветени със специално осветление,или пък ще бъдат закривани със завеси по време на службите. За туристите се предвижда да има отделен коридор.

При влизане жените ще си покриват главите, а посетителите ще си събуват обувките, както в най-посещаваните джамии в Турция.

Проправителствените медии лансираха събитието със заглавията "Веригите се строшиха, Света София вече е свободна"," Правото възтържествува","Честито да е на целия мюсюлмански свят "," Слава на Аллах" .

Междувременно на САЩ заявиха, че са "разочаровани" от решението на Турция.

"Разочаровани сме от решението на турското правителство да промени статута на "Света София", заяви говорител на Държавния департамент.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция осъжда решението "Света София" да стане джамия. Той добави, че това ще засегне не само отношенията между Гърция и Турция, но и отношенията с Европейския съюз и ЮНЕСКО. 

Зам.-външният министър Явуз Селим Карън коментира, че Турция изпълнява задълженията си към ЮНЕСКО.

"Конвенцията за защита на световното историческо наследство не ограничава упражняването на суверенитет на държавата над културните ценности в нейната страна. Промяната във функцията на Света София не представлява нарушение на Конвенцията за световното наследство", каза той.

Редица експерти предупреждават, че вероятно ще има негативни реакции от редица страни, каквито вече дойдоха от Сащ, Русия, Гърция.

Туроператори очакват засилен поток за посещения в джамията Света София от арабски туристи и туристите от страни от Далечния изток - китайци, японци и други.

История за "Света София"

В сегашния си вид църквата "Света София" е построена на мястото на два по-стари храма през VI в. по заповед на византийския император Юстиниан. В продължение на 600 години - до 1311 г., това е било най-високото здание в света.

"Света София" е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 936 години. Там са коронясвани византийските императори.

След превземането на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия. Тогава намиращите се в нея византийски мозайки са били замазани с гипсова смес, което ги е спасило от унищожение. Като джамия храмът е служил 481 години.

"Света София" е затворена за мюсюлмански богослужения през 1931 г., а на 24 ноември 1934 г. турският Министерски съвет взема решение за превръщането ѝ в музей и тя започва да функционира в това си качество от 1935 г. насам.

От 1985 г. "Света София" е под защитата на ЮНЕСКО, като част от световното културно и природно наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови