"Света София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия

OFFNews 09 юли 2020 в 16:31 3704 0

Върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) единодушно е взел решение да превърне "Света София" в джамия, предаде БНР. 

Колумнистът на вестник "Хюррийет" Абдулкадир Селви, известен с контактите си сред управляващия елит, написа, че решението ще бъде обявено официално утре.

Селви каза, че решението ще носи исторически последствия, но има широко одобрение от турската общественост. 

Според проправителствените медии, Съветът е преценил жалбата срещу решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на храма в музей като основателна.

Преди два дни вестник "Сабах" съобщи, че има информация за готвеното решение за връщане на статута на джамия.

На 2 юли Държавният съвет в Турция разгледа делото по жалба на фондация, настояваща за промяна на решението на турския министерски съвет за обявяване на храма в Истанбул за музей. Съветът е длъжен да се произнесе в рамките на 15 дни.

Превръщането на храма-музей в джамия поставя множество теологични и практически въпроси за статута на безценните византийски мозайки с изображения на императори и техните семейства и религиозни сюжети.

История за "Света София"

В сегашния си вид църквата "Света София" е построена на мястото на два по-стари храма през VI в. по заповед на византийския император Юстиниан. В продължение на 600 години - до 1311 г., това е било най-високото здание в света.

"Света София" е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 936 години. Там са коронясвани византийските императори.

След превземането на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия. Тогава намиращите се в нея византийски мозайки са били замазани с гипсова смес, което ги е спасило от унищожение. Като джамия храмът е служил 481 години.

"Света София" е затворена за мюсюлмански богослужения през 1931 г., а на 24 ноември 1934 г. турският Министерски съвет взема решение за превръщането ѝ в музей и тя започва да функционира в това си качество от 1935 г. насам.

От 1985 г. "Света София" е под защитата на ЮНЕСКО, като част от световното културно и природно наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови