И евродепутатите от БСП гласуваха за санкции срещу частната армия Вагнер и Русия

Единствено депутатите от ВМРО Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки са се въздържали

Ангел Марковски 26 ноември 2021 в 13:13 7216 1

Снимка Mathieu CUGNOT/European Union

По време на сесията в Страсбург евродепутатите станаха за минута мълчание за удавилите се 27 мигранти в Ламанша.

Всички български евродепутати, включително тези от БСП, гласуваха “за” резолюцията на Eвропейския парламент, в която се казва, че руските власти носят отговорност за извършените престъпления от частната армия "Вагнер". Единствено депутатите от ВМРО Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки са се въздържали.

Гласуването “за” резолюция срещу Русия е необичайно за българските евродепутати от групата на Социалистите и демократите. На 16 септември тази година петимата евродепутати от БСП гласуваха против резолюция, призоваваща за нова стратегия на ЕС в отношенията с Русия. През юни петимата от БСП не подкрепиха друга резолюция на ЕП, в която се настоява да бъде освободен бившият лидер на движението „Отворена Русия“ Андрей Пивоваров, свален на 31 май от самолет за Варшава на летището в Санкт Петербург.

В съобщение, публикувано на сайта на ЕП, се казва, че документът е приет вчера с подкрепата на 585 депутати, 40 са гласували против, 43-ма са се въздържали.

Европейските депутати категорично осъждат жестоките престъпления, извършени от руската паравоенна организация "Вагнер" и подобни на нея формирования в различни зони на конфликти, се казва в съобщението. Посочва се, че руската държава е отговорна за финансирането, обучението, управлението и оперативното командване на тези групировки, както и че действията на "Вагнер" съвпадат с опитите на Русия да засили влиянието си в такива зони.

Групата "Вагнер", както и другите военизирани наемници, трябва да се възприемат като прокси организации на руската държава, се казва в резолюцията.

Евродепутатите приветстват изявлението на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел за приемане на санкции срещу "лица и формирования, свързани с групата "Вагнер", както и срещу физически и юридически лица, работещи с тях. Членовете на ЕП призовават санкциите на включват забрани за пътуване и замразяване на активи на всички оперативни служители на "Вагнер".

В документа се казва, че "Вагнер" участва в множество конфликти по целия свят, сред които са тези в Украйна, Сирия, Судан, Мозамбик, Либия, Централноафриканската република, Венецуела.

Европарламентът призовава всички страни, които използват "услугите" на "Вагнер" или свързани с групировката организации, да прекъснат всички връзки с паравоенната формация и нейните служители. В документа е включен и призив към Европейската комисия да гарантира, че еврофондовете при никакви условия няма да се използват от страните-бенефициенти за финансиране на частни военни компании, свързани с нарушения на човешките права, какъвто е случаят с "Вегнер".

През миналата седмица съветът на външните министри от страните в ЕС взе политическо решение за налагане на санкции по отношение на "Вагнер" и свързаните с дейността на групировката лица и институции.

За собственик на "Вагнер" е сочен руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е от приятелския кръг на президент Владимир Путин. Пригожин отрича да е собственик на "Вагнер", въпреки журналистическите разследвания с доказателства. 

Срещу Пригожин вече има персонални санкции от ЕС и САЩ. Федералното бюро за разследване на САЩ дори го обяви за издирване в началото на тази година. Евгений Пригожин е издирван по подозрение в заговор за измама на САЩ, намеса във вътрешната политика на САЩ и опит за влияние върху президентските избори в периода 2014-2016 г. ФБР е определило и парична награда в размер до 250 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на бизнесмена. 

Пригожин е създател на базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания, известна и като "Фабриката за тролове", която е провела мащабна информационна кампания в САЩ, за да повлияе на резултата от президентските избори. В изявление на ФБР се казва още, че агенцията и Пригожин стоят зад кражбата на лични данни на граждани на САЩ и създаването на стотици фалшиви акаунти в социалните мрежи.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада