Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Италия изпраща военни в Сицилия, след като стотици мигранти нарушиха карантината

OFFNews 28 юли 2020 в 14:47 2838 0

Италия изпраща военни в Сицилия, след като стотици мигранти нарушиха карантината и избягаха от бежански лагер вчера, предаде Euronews.

Губернаторът на Сицилия Нело Мусумечи написа във Facebook, че проблемът с мигрантите се третира като повърхностен и подчерта, че Сицилия не е колония. 

Мигрантите са напуснали лагера, който е бил охраняван от екип на "Гражданска защита" в град Порто Емпедокъл, Западна Сицилия, където е трябвало да преминат 14-дневна карантина.

В бежанския лагер е имало 500 мигранти, въпреки че разполага с капацитет само за 100. 

Италианският вътрешен министър Лусиана Ламоргезе обяви, че една част от мигрантите са дали отрицателна проба за коронавирус. 

Ден по-рано 187 мигранти избягаха от друг лагер в Калтанисета, Сицилия.

Външният министър Луиджи Ди Майо заяви, че 125 от тях са открити, но изрази опасения, че подобни инциденти могат да попречат на усилията на Италия да контролира коронавирусната криза.

"Вирусът не си е отишъл. Италианските граждани, също като мен, трябва да спазват правилата, които самите ние си поставяме, същото важи и за туристите и лицата, които са потърсили международна закрила", каза още той.

В момента Италия се сблъсква с нарастващ приток на мигранти от Тунис. 

Според данни на външното министерство към 27 юли над 12 хиляди мигранти са регистрирали пристигането си в Италия тази година и над една трета от тях са от Тунис.

Нарастващият брой бежанци накара Ламоргезе да замине за Тунис вчера, за да се срещне с президента Кайс Сайед.

Според италианските власти Сайед е обещал да "засили проверките на морските граници, за да се предотврати една част от трафика на мигранти".

Джорджия Мелони, лидер на движението "Братята на Италия", втората опозиционна партия в страната, призова правителството "незабавно" да спре разтоварването на мигранти във всички италиански пристанища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews