Стартира ултрамаратонът "Софийски манастири" 2018

OFFNews 12 септември 2018 в 12:35 2260 0


В края на тази седмица, от петък до неделя, 14-ти, 15-ти и 16-ти септември 2018 г., ще се проведе тридневното ултра състезание по планинско бягане и планинско колоездене „Софийски манастири” 2018. Тази година за първи път надпреварата ще бъде в пълния си формат – три дни, три ултра етапа – общо 218км с +5850м сумарна положителна денивелация в пълна обиколка на Софийската котловина.

В средата на месец август тази година ултрамаратонецът Андрей Гридин първи изпробва това изключително изпитание на човешките възможности, като в рамките на само два дни успешно се справи с 218-километровата дистанция. Маршрутът обикаля Софийската Света гора, като минава покрай 25 манастира от общо 40-те в околностите на София, и преминава последователно през 6 планини – Люлин, Витоша, Плана, Лозенска, Средна гора и Стара планина.

„Софийски манастири“ е част от стартирания от „София 2018 – Европейска столица на спорта” проект за рекламиране на спорта посредством изкуството, историята и националните ценности, като начин за провокиране на амбицията за себедоказване и като основен мотиватор и двигател за спортното ежедневие на всеки.

Планинският маратон, ултрамаратон и крос-кънтри планинско колоездене „Софийски манастири“ се проведе за първи път през септември 2016 г., като състезанието беше само в един етап. Стартът беше от Клисурския манастир, а финалът при станцията на БЧК над село Лозен. Победител в бягането стана шампионът ни по планинско бягане и маратон Шабан Мустафа, а най-бърза при жените беше Елеонора Григорова. Крос-кънтри колоездачното състезание спечели Емил Стойнев, а при дамите триумфира Анелия Карагьозян.

През втората година проектът приобщи нови трасета и нови манастири, като състезанието през 2017-та беше в два етапа. Първият етап стартира от Клисурски манастир и завърши при БЧК над с.Лозен, а вторият – от с.Лозен до с.Байлово, родното село на писателя Елин Пелин. Победители станаха Константин Атанасов при бегачите и гръка Константинос Константинидис при велосипедистите, а в общото класиране на дамите безапелационно купите съответно вдигнаха Мария Николова и Анелия Карагьозян.

Тази година проектът на Сдружение Маратон достигна своя завършен вид. Обиколката на Софийското поле вече е пълна. Ултра състезанието ще се проведе в три етапа, в рамките на три поредни дни. Форматът на ултра състезанието за планински бегачи у колоездачи е изключително разчупен. Не е задължително участието и в трите състезателни дни. За всеки от трите етапа ще има отделно класиране, а ще има и общо класиране по сумата от времената в трите етапа. Затова е възможно да участвате само в един или два от етапите. Освен това има и по-къси дистанции за бегачите във всеки от дните. Въпреки че официалният срок за записване за участие вече изтече, все пак има възможност да се регистрирате за участие. За целта трябва да изпратите и-мейл на организаторите на адрес [email protected], в който да напишете вашето име, възрастова група, телефон за контакт и да отбележите точно в кои от етапите и дистанциите на състезанието „Софийски манастири” 2018 желаете да участвате. Ще може да заплатите таксата за участие на място, в деня на старта.

Може да намерите подробна информация за състезанието „Софийски манастири” 2018 на сайта на организаторите www.marathon.bg/sm18/

Организаторите от Сдружение „Маратон“ се надяват с развитието на този проект да осигурят не само трасе за един емблематичен за столицата колоездачен и бегови пробег, но и възможност за поклоннически маршрут, който всеки, съобразно избора си и способностите си, може да използва на части или в цялост. За тази цел по трасето поетапно организаторите поставят и трайни обозначителни знаци и табели, водещи към манастирите, местностите и различни други забележителности по пътя, които не само ще са в помощ на участниците в „Софийски манастири”, но и в бъдеще ще насочват всички туристи, решили да се движат по маршрута или по някоя част от него. Освен табелите, за самото състезание организаторите ще маркират цялото трасе и с червено-бели найлонови ленти и еко-спрей с ярък цвят. Подробности за цвета и вида на маркировката ще бъдат дадени преди старта.

„Софийски манастири” 2018 се организира в чест на празника на град София от Сдружение „Маратон”, фондация „София 2018 – Европейска столица на спорта” и Столична община, с подкрепата на Sport Box, Doltcini, SEOS и SKI.BG.

Времето през уикенда обещава да е слънчево и просто прекрасно, затова не се колебайте и участвайте и Вие. Емоциите са гарантирани!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови