Нова мода набира скорост: Треньор по електронни спортове

OFFNews 19 август 2019 в 13:53 2027 0

Снимка Би Би Си

Хю Гилмор

След Световната купа по "Fortnite", геймъри от целия свят се подготвят за ново предизвикателство, а именно шампионат по известната електронна игра, който започна в събота.

Това е първото състезание, което стартира месец след тържественото откриване на Световната купа в Ню Йорк, чийто награден фонд бе 30 милиона долара, а победителите вече са милионери.

Много от известните вече играчи взимат участие и по време на сегашния шампионат, но има човек, който е по-нервен дори и от играчите, без дори да докосва мишката. За него разказва "Би Би Си".

Това е 19-годишният Хю Гилмор, който се подвизава под никнейма "Destiny". От няколко месеца насам обаче, той е известен с това, че е един от най-успешните треньори по "Fortnite". Именно състезатели, на които е помогнал, спечелиха призовите места на Световната купа миналия месец и станаха милионери на изключително крепка възраст. Един от тях е 16-годишният Кайл Гирсдорф, по-познат като "Budha", който извоюва титлата и спечели 3 милиона долара.

Въпреки, че Гилмор и неговите изготвени стратегии успяват да спечелят най-голямото състезание, той не става милионер. Казва, че таксува всички по равно с 120 паунда, като не взима процент от печалбата на победителя.

Не такива са условията при други треньори, обучавали известните победители, които също взимат голям дял от печалбата. Въпреки това Хю споделя, че не съжалява за това.

"Превърнах се от играч в треньор на пълен работен ден през месец юли, като използвах Световната купа за вид начало. Това беше незабравим момент за мен. Стоях в дома си и наблюдавах мачовете отблизо. Бях изключително щастлив и горд от факта, че моите състезатели печелят. Това беше голям момент за мен", споделя за изминалата Световна купа Гилмор.

Хю живее с родителите си в Кент, Англия и се състезава, докато не взима решение да направи кардинална промяна, след като не успява да се класира за Световната купа.

"Влязох във "Fortnite", когато стана много популярна игра през март 2018 година. Работих във фитнес и започнах да играя на високо ниво, след което естествено дойде момент, в който помагах на останалите с тактики и съвети. Постепенно станах треньор и започнах да помагам на хората от моята общност", разказва той.

Коучингът на Хю се извършва чрез видео чат на игрална платформа, наречена "Discord". Въпреки че помага и за умствената подготовка на играчите, по-голямата част от времето и усилията му преминават в анализиране на мачове и разработване на тактики.

Разработването на тактика през първите минути на всеки мач се оказва решаващо за победата. Именно това прави и Гилмор, който прекарва на компютъра по минимум осем часа всеки ден преди Световната купа, като събира данни за играчите, анализира мисленето и действията на опонентите.

"Много хора гледат играта и смятат, че това е електронна игра, създадена за забавление на деца, но всъщност е наистина сложна и дълбока. Гледах назад десетки и десетки мачове, за да разбера кой от съперниците на моите играчи вероятно ще попречи на добрата ранна настройка на играта", разказва за свършената работа той.

Освен факта, че Хю помага на победителя при индивидуалистите, той изготвя стратегия и за вицешампионите при отборната игра.

Яден Ашман с никнейм "Wolfieiz" и неговият партньор Дейв Йонг – "Rojo", печелят 2,25 милиона долара от състезанието по двойки. Самият "Rojo" определя коучингът като "безценен".

"Да знаем къде отпадат други хора беше много важно. Правихме няколко грешки преди турнира, които отстранихме, благодарение на Хю, който ни ги посочи. Най-вероятно щяхме да ги допуснем и на Световната купа", разказва Дейв Йонг.

"Rojo", подобно на много професионалисти от "Фортайт", казва, че коучингът вече е голяма част от е-спорта.

"Коучингът според мен е вече едно от най-важните неща в електронните спортове. Независимо дали става въпрос за видео анализ, тактика или ментален коучинг, той освобождава тежестта от раменете на играчите, така че те да могат да се съсредоточат върху собствената си игра".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!