Джапанди стилът - смесица между японски и скандинавски стил

Антония Саранеделчева 07 април 2022 в 15:46 7627 0

Снимка Евгений Иванов

Дизайн: Моми Студио

Може да мислите, че Япония и Скандинавия нямат много общо, но когато става дума за интериорен дизайн, те са по-сходни, отколкото предполагате. Естетиката на тези два стила се фокусира върху простотата, естествените елементи и комфорта, затова не е изненада, че дизайнерите все по-често ги комбинират. Така се ражда нов стил, наречен Джапанди (Japandi). Кои са неговите отличителни елементи и как да го приложите във вашия дом, разберете от съветите на интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева.

Джапанди – където Япония и Скандинавия се срещат

Джапанди стилът се отличава с минималистичен, естетически и много функционален дизайн. В него се използват основно естествени материали, приглушени цветове, изчистени линии и минимално, но добре подбрани мебели. Акцент в Джапанди интериора са ръчно изработените мебели и декорации, които придават неповторим характер на помещението. Спокойните и пастелни палитри са предпочитани. Ярките цветове се използват само като добре обмислен акцент. Стилът е подходящ за привържениците на устойчивия начин на живот.

дизайн: Моми Студио, снимка: Евгений Иванов

Домът в Джапанди стил носи усещане на уют, което най-добре може да се опише със скандинавската дума „хюга“ (hygge) - чувство на уют, удовлетворение и сигурност. Домът е убежище, което носи спокойствие и комфорт всеки път, когато влезете през входната врата.

Скандинавската философия за щастлив живот среща японската и нейната идея за „уаби-саби“. „Уаби“ означава скромност, неразточителност или иначе казано изтънчена оскъдност. „Саби“ е чувство на меланхолия заради преходността на света. Японците вярват, че да търсиш красотата в скромния живот е път към просветление. Това си личи и в дизайна на Джапанди стила.

Японският и скандинавският стил на дизайн работят толкова добре заедно, защото и двата се коренят в минимализма и комфорта. Споделената естетика се обединява, за да създаде стил, който е едновременно спокоен и изискан. Дори когато двата подхода се разминават, техните различия всъщност се допълват взаимно. Там, където японските интериори са елегантни, скандинавските са провинциални. По-богатите, но все пак неутрални цветове на японския дизайн помагат да не се чувствате твърде стерилно и студено в чистените палитри на скандинавските домове.

дизайн: Моми Студио, снимка: Евгений Иванов

Цветова палитра на Джапанди стила

По отношение на цветовете има някои разлики между японския и скандинавския стил. Изглежда, че и двата се фокусират върху спокойни, светли и неутрални нюанси. Не всичко обаче е толкова просто, колкото изглежда. Факт е, че скандинавският стил предпочита по-хладни тонове - снежнобяло, опушено, сиво, опалово и бледо синьо.

В японския стил обаче е малко по-различно - за него топлите нюанси са много по-ценни - кремаво, бежово, кафе и сиво-зелено с жълтеникави нотки създават ефект на слънце, което прониква през прозорците и затопля стаята. За ярки акценти също се избират цветове от топлия спектър, основно червено. Дървените елементи също са подбрани с пристрастие в златисти и тъмни тонове. Въз основа на всичко това дизайнерите създават красиви цветови комбинации, с които бележат Джапанди стила:

• земни и топли дървесни тонове;
• кафе и бежово;
• тъмно кафяво и черно за акцентиращи детайли;
• спокойни естествени нюанси на сивото;
• бяло – приглушено и матово;
• охра – в малки количества за контраст.

дизайн: Моми Студио, снимка: Евгений Иванов

Най-използваните материали в Джапанди стила

Този списък ще ви помогне да се ориентирате сред разнообразието от материали на пазара, за да пресъздадете Джапанди стила във вашия дом:

• Естествени тъкани – лен, памук, муселин;
• Мебели от дърво, бамбук или ратан;
• Ръчноизработена керамика;
• За декорация – глина, стъкло, бетон, дърво;
• Абстрактна черно-бяла живопис;
• Килими и рогозки от юта;
• Бамбукови щори;
• Зелени растения.

дизайн: Моми Студио, снимка: Евгений Иванов

Основни принципи на Джапанди стила

Вече знаете какви материали да използвате, за да постигнете излъчването на Джапанди стила, но сега обръщаме поглед и към начините, по които да ги прилагате в интериора. Вижте основните принципи и характеристики на този японско-скандинавски стил:

• Следвайте минималистичния дизайн.
• Използвайте прости, изчистени линии.
• Освободете пространствата от претрупване.
• Включете закачливи шарки с ръчно изработените елементи.
• Добавете контрастен тон към скандинавските неутрални тонове.
• Изберете функционални мебели с повече от едно предназначение.
• Изберете мебели, които са по-близо до земята.
• Създайте балансирано осветление – висящо лампи с топчести абажури, скрито осветление.
• Заложете на плъзгащи се врати.

дизайн: Моми Студио, снимка: Евгений Иванов

Как да декорирате в Джапанди стил?

Фокусирайте се върху естествени материали като необработена дървесина или мебели от бамбук, които внасят усещане за природа и естествена красота. Използвайте приглушени цветове с нотки на бледозелено. Внесете растения и зеленина в дома, за да го оживите и да създадете усещане, все едно сте навън. Важно е да поддържате дома чист, без хаос и безпорядък, за да постигнете излъчването на Джапанди стила.

Изчистените линии и откритите пространства са ключови за този дизайн. Използвайте различни вградени шкафове, кутии и други места за съхранение, където да прибирате всички вещи. Колкото по-малко от тях са на показ, толкова по-добре. Избягвайте претрупани пространства или рафтовете със сувенири.

Ако се интересувате от този вид интериорен дизайн, забравете за тапетите, шарените панели, сложните структури и релефните текстури. Стените, подовете и таваните трябва да създават равномерен монохромен фон, на който мебелите да изглеждат по-обемни и изразителни.

Един от плюсовете на Джапанди стила е, че нямате нужда от скъпи покрития и довършителни материали. Този стил се характеризира с боядисани или измазани стени, както и подове от дърво, естествен камък или матов порцеланов камък със спокойна неутрална текстура.

дизайн: Моми Студио, снимка: Евгений Иванов

Ще трябва да забравите за опънатите и окачени тавани и да заложите на обикновена боя или варосване. Може дори да оставите леки несъвършенства върху покритията. Ефектът от небрежно нанасяне, леки неравности, пукнатини и ожулвания създават „хулиганска“ нотка и лекота, която е особено ценена за този интериор.

За да получите най-доброто от двата свята, използвайте уюта на скандинавския дизайн с меки цветове и текстури, като същевременно поддържате елегантността на японския декор. Важно е домът да се превърне в едно истинско дзен пространство, където с удоволствие да се приютите след дългия работен ден.

Заложете на обзавеждане, което ще издържи изпитанието на времето. Джапанди стилът е в противовес на масовата мода за еднократна употреба. Въпреки че японският и скандинавският стил не са нови, комбинацията от двата е сред водещите тенденции в интериорния дизайн.

Хармония, спокойствие и подреденост – такова усещане носи Джапанди стилът. Важно е домът да е в съзвучие с вашите навици, идеи за комфорт и начин на живот. Ако цените минимализма и лаконичността, ако за вас красиво е автентичното, а не перфектното и имате нужда домът ви да бъде пълноценно място за почивка, Джапанди стилът ще направи точно това за вас!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови