Зинаида Златанова: Няма опасност да загубим пари от европроектите

OFFNews 19 октомври 2013 в 12:02 2557 3

 Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС
Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС

Няма опасност от загуби по оперативните програми, нито за конкретни проекти. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на Тв 7.

Има огромен ефект от усвояването на европейски средства, но икономическата криза е засегнала цяла Европа и първо трябва да се възстановят големите икономики, след това българската.

„Да, няма как само благодарение на еврофондовете да получим икономически растеж. Няма държава, която благодарение само на еврофондовете да е успяла да си набави икономически растеж. Това е въпрос на инвестиции, на бизнесклимат. Има какво да се желае за бизнесклимата, спрямо други членки нашият стои зле по вътрешни регулации", продължи коментара си Златанова.По повод нападките, че страната ни не е усвоила голяма част от европарите, Златанова каза, че „драматизмът на ГЕРБ е напълно излишен".

Вицепремиерът съобщи, че през февруари тази година България има около 27% усвояване, а през март 27,15%. Към 15 октомври пък усвояването е 38,23%, допълни тя. „Договарянето и изпълнението на програмните периоди неслучайно обхваща 7-годишен период. Договарянето и изпълнението е продължителен процес. Ако откриваме един обект през 2013 г., той най-вероятно е плануван през 2006 г. Ако планираме сега един проект, най-вероятно той ще бъде открит след 5 години вероятно от следващото правителство", каза още Златанова.

Грозни са твърденията за монополизиране и спекулиране с европейските фондове, увери Златанова. „Факт е, че системите работят за управление и контрол на евросредствата и е факт, че те работят добре, благодарение на активно и настоятелно партньорство и на ЕК в тези системи. Това е нещо, което не е на едно правителство нито заслуга, нито вина. Никога не съм го започнала този скандал, и се опитвам да го прекратя, аз не обичам драматизма", добави още вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!